box01

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ΣΑΣ
Σύντομο βιογραφικό του μαιευτήρα γυναικολόγου Δρ Παναγιώτη Χριστόπουλου | Επ. Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Αθηνών

box02

ΔΕΙΤΕ ΣΤΑ VIDEO
Ενημερωτικά βίντεο σχετικά με την έκτρωση και άλλα θέματα υγείας της γυναίκας

box03

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ
Ενημερωθείτε για νέα σχετικά με την έκτρωση και άλλα γυναικολογικά προβλήματα

box04

ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ
Στείλτε τις απορίες και τις ερωτήσεις σας απευθείας στο γυναικολόγο Δρ. Παν. Χριστόπουλο

Παλαιότερα, όταν οι εκτρώσεις ήταν παράνομες και μυστικές, οι επιπλοκές ήταν συχνές και αρκετά σοβαρές. Με σκοπό να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των «επικινδύνων» εκτρώσεων που γίνονταν μυστικά, σε ιατρεία χωρίς τους απαραιτήτους κανόνες ασφαλείας για την υγεία της γυναίκας, η διακοπή της εγκυμοσύνης έγινε νόμιμη με στόχο να γίνονται σε ασφαλές περιβάλλον ενός μαιευτηρίου. Σήμερα, με τον τρόπο αυτό, έχουν σχεδόν μειωθεί πάρα πολύ οι κίνδυνοι από μια έκτρωση και οι επιπλοκές έχουν σχεδόν μηδενιστεί.    

Οι επιπλοκές από την επέμβαση της διακοπής της κύησης διακρίνονται σε άμεσες και απώτερες. Αν η εγκυμοσύνη είναι πιο προχωρημένη από 8 εβδομάδες, υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανιστούν προβλήματα και για αυτό η διαδικασία χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη προσοχή. Επίσης, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να ευθύνεται για κάποιες επιπλοκές και η κατάσταση ή ακόμα και η κατασκευή της μήτρας.


εκτρωση και επιπλοκες στην γυναίκα

Άμεσες επιπλοκές έκτρωσης

Οι κυριότερες άμεσες επιπλοκές της έκτρωσης  είναι η αιμορραγία, διάτρηση μήτρας, λοίμωξη και είναι σχετικά  σπάνιες. Οι λοιμώξεις  και η αιμορραγία παρατηρούνται σε περίπου 1% των περιπτώσεων και συνήθως υποχωρούν εύκολα. Σοβαρότερες επιπλοκές είναι ακόμα πιο σπάνιες και εξαρτώνται από την τεχνική που εφαρμόζεται.

Απώτερες επιπλοκές έκτρωσης
Οι κυριότερες από τις απώτερες επιπλοκές  είναι οι συμφύσεις ενδομητρίου, η ανεπάρκεια έσω τραχηλικού στομίου, η απόφραξη των σαλπίγγων. Μια σπάνια μακροπρόθεσμη επίπτωση της έκτρωσης που συχνά φοβίζει τις γυναίκες είναι τα πιθανά προβλήματα στειρότητας και θέματα που αφορούν τη μελλοντική γονιμότητα. Τέτοιου είδους προβλήματα συμβαίνουν συνήθως όταν η ένταση της απόξεσης είναι μεγάλη ή αν εμφανιστεί μεγάλη λοίμωξη.

Επιπλοκές φαρμακευτικής έκτρωσης
Επίσης, και η φαρμακευτική μέθοδος έχει επιπλοκές που μπορεί να γίνουν αρκετά σοβαρές. Συνήθως παρουσιάζεται αιμορραγία για αρκετές ημέρες και πόνος. Τέλος σε αρκετές περιπτώσεις η μέθοδος μπορεί να αποτύχει και να οδηγηθούμε και πάλι στη χειρουργική μέθοδο.

Ψυχολογικές επιπτώσεις
Σε κάποιες περιπτώσεις, η ψυχολογική κατάσταση μερικών γυναικών που υποβάλλονται σε έκτρωση μπορεί να επιβαρυνθεί. Σημαντικό ρόλο παίζει αν η γυναίκα ήθελε να προχωρήσει σε έκτρωση ή αναγκάστηκε υπό την πίεση κοινωνικών, οικογενειακών, οικονομικών ή άλλων παραγόντων. Επίσης, η ηλικία της είναι σημαντικός παράγοντας. Τέλος, ιδιαίτερα σημαντικό είναι αν η γυναίκα έχει άλλα παιδιά ή όχι.

Εφαρμόζοντας σύγχρονες ιατρικές αντιλήψεις, στο Κέντρο Γυναικολογίας Healthy Lady, όπως γίνεται και σε Χώρες του Εξωτερικού, παρέχεται όποτε ζητηθεί και ψυχολογική υποστήριξη σε γυναίκες που αντιμετωπίζουν με δυσκολία το ψυχολογικό φορτίο μιας τέτοιας απόφασης. Πιθανές δυσκολίες είναι κατάθλιψη, αποστροφή για το σεξ, αίσθημα ντροπής, φόβο υπογονιμότητας και άλλα.

Συμπερασματικά, σε κάθε περίπτωση, όταν λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα, οι κίνδυνοι απομακρύνονται χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι παύουν να υπάρχουν.
Σήμερα, όταν ο Γυναικολόγος που αναλαμβάνει μια έκτρωση πρέπει  να είναι προσεκτικός και να ακολουθεί συγκεκριμένα βήματα και λεπτούς χειρισμούς, ώστε να μπορεί να βοηθήσει την γυναίκα με ασφάλεια. Με τα κατάλληλα φάρμακα και τις σωστές οδηγίες οι πιθανότητες για επιπλοκές ελαχιστοποιούνται.

Η έκτρωση στην εφηβεία & στοιχεία για τη σεξουαλική ζωή των εφήβων

Yπολογίστε τον κύκλο σας και τις γόνιμες μέρες...εδώ!

ipologismos

 

Ρωτήστε το γυναικολόγο – Προγραμματίστε το ραντεβού σας

* Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά ”
 
210 69 19 219
info@healthylady.gr

ΙΑΤΡΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ:
Λεωφ. Κηφισίας 250-254, Τ.Κ 15231 Χαλάνδρι (Αθήνα)
τηλ. : 210 - 69 19 219
email: info@healthylady.gr

ΙΑΤΡΕΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ - ΝΟΤΙΩΝ ΠΡΟΑΣΤΕΙΩΝ
Κύπρου 61 (πλατεία Εσπερίδων) 16674
τηλ. : 210 96 80 885

ΙΑΤΡΕΙΟ ΤΡΙΠΟΛΗΣ - ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Ισαάκ & Σολωμού 18 (πλατεία Πετρινού) 22100
τηλ. : 2710 222225