box01

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ΣΑΣ
Σύντομο βιογραφικό του μαιευτήρα γυναικολόγου Δρ Παναγιώτη Χριστόπουλου | Επ. Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Αθηνών

box02

ΔΕΙΤΕ ΣΤΑ VIDEO
Ενημερωτικά βίντεο σχετικά με την έκτρωση και άλλα θέματα υγείας της γυναίκας

box03

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ
Ενημερωθείτε για νέα σχετικά με την έκτρωση και άλλα γυναικολογικά προβλήματα

box04

ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ
Στείλτε τις απορίες και τις ερωτήσεις σας απευθείας στο γυναικολόγο Δρ. Παν. Χριστόπουλο

Σήμερα έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε ποια αντισυλληπτική μέθοδος ταιριάζει στις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της κάθε γυναίκας ξεχωριστά. Έτσι, η γυναίκα μπορεί με μεγαλύτερη ευκολία και ασφάλεια να έχει αντισυλληπτική κάλυψη και να μπορεί να χαρεί ελεύθερα και ξένοιαστα τη χαρά της ερωτικής επαφής. Οι συχνότερες μέθοδοι είναι οι παρακάτω:

Α) οι φυσικές μέθοδοι αντισύλληψης


Είναι τρόποι αντισύλληψης που δεν έχουν κόστος, ούτε παρενέργειες αλλά το ποσοστό επιτυχίας είναι πολύ χαμηλό με μεγάλα ποσοστά αποτυχίας και δεν πρέπει να προτιμώνται από τα ζευγάρια.

Η διακεκομμένη συνουσία είναι η πιο συχνή από αυτές τις μεθόδους και αφορά στην απομάκρυνση του πέους από τον κόλπο λίγο πριν την εκσπερμάτιση. Όμως κάποιες φορές, τα υγρά του πέους πριν από την εκσπερμάτιση, που είναι γνωστά ως προσπερματικά υγρά, μπορεί να περιέχουν μέχρι και 50.000 σπερματοζωάρια. Έτσι αν και οι πιθανότητες σύλληψης είναι μικρές, είναι υπαρκτές και για αυτό και η μέθοδος αυτή δεν προσφέρει την απαραίτητη προστασία.

Επίσης, η μέθοδος θηλασμού, η μέθοδος βασικής θερμοκρασίας αλλά και η ημερολογιακή μέθοδος, παρουσιάζουν πολλά προβλήματα στην εφαρμογή  τους με πολύ φτωχά αποτελέσματα.

Β) Μέθοδοι φραγμού


Ίσως ο συχνότερος τρόπος αντισύλληψης είναι το ανδρικό προφυλακτικό, που συγκρατεί το σπέρμα και δεν το αφήνει να απελευθερωθεί μέσα στον κόλπο της γυναίκας. Είναι ασφαλής και φτηνή μέθοδος την οποία μπορούμε να βρούμε εύκολα σχεδόν παντού. Επίσης, δεν έχει παρενέργειες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άντρες οποιασδήποτε ηλικίας. Μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι προστατεύει από τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα (τον HPV, HIV, έρπητα κλπ), την πυελική σαλπιγγίτιδα, τις κολπίτιδες κ.α. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι κάποιες φορές μπορεί λόγω τριβής ή κακής ποιότητας κατασκευής ή κακής τοποθέτησης, το προφυλακτικό μπορεί να σπάσει και έτσι να κινδυνέψει το ζευγάρι από μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Επίσης, πολλά ζευγάρια παραπονιούνται ότι μειώνει την ευχαρίστηση της σεξουαλικής επαφής.

Τα ενδομητρικά σπειράματα, γνωστό ως σπιράλ, τοποθετούνται από το γυναικολόγο μέσα στη μήτρα και εμποδίζουν τη γονιμοποίηση.
Είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους και μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες σχεδόν τις γυναίκες, μετά από αξιολόγηση από έμπειρο γυναικολόγο πάνω σε αυτά τα θέματα. Η αντισυλληπτική τους δράση είναι μακροχρόνια. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι ότι η γυναικά, για χρόνια, δεν χρειάζεται να θυμάται και να σκέφτεται καθημερινά για την αντισυλληπτική της προστασία. Τοποθετείται εύκολα στο πλαίσιο του Ιατρείου, όταν δεν υπάρχουν σοβαρές αντενδείξεις ή προβλήματα από τη μήτρα (πχ μεγάλα ινομυώματα). Κάποιες λίγες γυναίκες όμως αναφέρουν ότι έχουν σταγόνες αίμα για τους πρώτους μήνες μετά την τοποθέτηση του ή ότι αυξάνεται λίγο ο πόνος στην περίοδο.

 Άλλες μέθοδοι φραγμού όπως είναι το γυναικείο προφυλακτικό, ο κολπικός σπόγγος, τα σπερματοκτόνα και το κολπικό διάφραγμα δεν εφαρμόζονται συχνά στη χώρα μας.


αντισυλληψη

Ορμονική αντισύλληψη

Τα αντισυλληπτικά χάπια χρησιμοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια και Παγκοσμίου κύρους Επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητα αλλά και την ασφάλεια τους. Επίσης αρκετές πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η χρήση αντισυλληπτικών δεν προκαλούν καρκίνο του μαστού, όπως πολλές φοβούνται. Επίσης, τα πιο σύγχρονα αντισυλληπτικά δεν αυξάνουν το σωματικό βάρος της γυναίκας.

Τα πλεονεκτήματα των αντισυλληπτικών είναι πολλά. Η αντισυλληπτική προστασία είναι υψηλή, όταν τα χάπια χρησιμοποιούνται σωστά. Εκτός όμως από την υψηλή αντισύλληψη, «το χάπι» έχει και άλλα πλεονεκτήματα, όπως: βελτιώνει την ακμή, μειώνει την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα, μειώνει δραστικά τον πόνο της περιόδου καθώς και την απώλεια μεγάλης ποσότητας αίματος. Επιπλέον μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης κύστεων των ωοθηκών.

Έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης σαλπιγγίτιδας και εξωμητρίων κυήσεων, προλαμβάνουν την οστεοπόρωση σε κάποιες έφηβες, και μειώνουν τις ενοχλήσεις πριν την περίοδο αλλά και τους πόνους της περιόδου.

Οι γυναίκες που συστήνεται να αποφεύγουν τη χρήση αντισυλληπτικών είναι όσες είναι πάνω από 35 ετών, οι βαριές καπνίστριες, παχύσαρκες, όσες έχουν ιστορικό θρομβώσεων, ημικρανίες, και άλλα. Για να μην υπάρχει κίνδυνος από τη χρήση του χαπιού, πρέπει κάθε γυναίκα πριν ξεκινήσει τη χρήση αντισυλληπτικών, να επισκεφτεί τον γυναικολόγο και να αποκλειστούν οι καταστάσεις αυτές.
Άλλες μορφές ορμονικής αντισύλληψης, όπως η ενέσιμη μορφή, τα εμφυτεύματα, τα διαδερμικά αυτοκόλλητα και τον κολπικό δακτύλιο, δεν έχουν βρει πρόσφορο έδαφος στη Χώρα μας και δεν φαίνεται να έχουν την αποδοχή των γυναικών, καθώς τα ποσοστά χρήση τους είναι πολύ χαμηλά.

Πως μπορώ να προστατεύω στο μέλλον;


Οι γυναίκες που θέλουν αν αποφύγουν μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη πρέπει να έχουν σωστή πληροφόρηση σχετικά με την αντισύλληψη και να εφαρμόζουν σωστά τη μέθοδο που επέλεξαν. Δυστυχώς, σε μεγάλο ποσοστό, οι γυναίκες δεν χρησιμοποιούν καμία αντισυλληπτική μέθοδο ή τη χρησιμοποιούν ανεπαρκώς. Μελέτες έχουν δείξει ότι πάνω από το 50% των νέων δεν χρησιμοποιούν κάποια μέθοδο αντισύλληψης, κατά την πρώτη τους σεξουαλική επαφή, ή την χρησιμοποιούν λάθος. Επίσης, έχει δυστυχώς αποδειχθεί ότι οι νέες συνήθως παίρνουν πληροφορίες από τις φίλες τους και όχι από γιατρό, γεγονός που οδηγεί σε τραγικά αποτελέσματα.

Η επίσκεψη σε γυναικολόγοπου να ασχολείται με νέες ηλικίες και με θέματα αντισύλληψης θα σας δώσει την ευκαιρία να μάθετε με λεπτομέρειες όλα όσα αφορούν τις μεθόδους αντισύλληψης και να επιλέξετε ποια μέθοδος ταιριάζει καλύτερα στις προσωπικές σας ανάγκες και απαιτήσεις.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να θυμάστε ότι η έκτρωση δεν είναι μέθοδος αντισύλληψης και δεν πρέπει να θεωρείται ως μια εύκολη επιλογή. Όσο ασφαλής και αν είναι η έκτρωση,  στόχος κάθε κοινωνίας είναι να μειώσει τον αριθμό τους, μέσα από προγράμματα ενημέρωσης για τη σωστή αντισύλληψη. Για το σκοπό αυτό η γυναίκα πρέπει να εμπιστευτεί γυναικολόγο με εμπειρία πάνω σε τέτοια θέματα, ώστε να μπορούν να βρουν ασφαλείς και αποτελεσματικές λύσεις στο πρόβλημα της.

 

Η έκτρωση στην εφηβεία & στοιχεία για τη σεξουαλική ζωή των εφήβων

Yπολογίστε τον κύκλο σας και τις γόνιμες μέρες...εδώ!

ipologismos

 

Ρωτήστε το γυναικολόγο – Προγραμματίστε το ραντεβού σας

* Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά ”
 
210 69 19 219
info@healthylady.gr

ΙΑΤΡΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ:
Λεωφ. Κηφισίας 250-254, Τ.Κ 15231 Χαλάνδρι (Αθήνα)
τηλ. : 210 - 69 19 219
email: info@healthylady.gr

ΙΑΤΡΕΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ - ΝΟΤΙΩΝ ΠΡΟΑΣΤΕΙΩΝ
Κύπρου 61 (πλατεία Εσπερίδων) 16674
τηλ. : 210 96 80 885

ΙΑΤΡΕΙΟ ΤΡΙΠΟΛΗΣ - ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Ισαάκ & Σολωμού 18 (πλατεία Πετρινού) 22100
τηλ. : 2710 222225