box01

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ΣΑΣ
Σύντομο βιογραφικό του μαιευτήρα γυναικολόγου Δρ Παναγιώτη Χριστόπουλου | Επ. Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Αθηνών

box02

ΔΕΙΤΕ ΣΤΑ VIDEO
Ενημερωτικά βίντεο σχετικά με την έκτρωση και άλλα θέματα υγείας της γυναίκας

box03

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ
Ενημερωθείτε για νέα σχετικά με την έκτρωση και άλλα γυναικολογικά προβλήματα

box04

ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ
Στείλτε τις απορίες και τις ερωτήσεις σας απευθείας στο γυναικολόγο Δρ. Παν. Χριστόπουλο

Μια φίλη μου έχει κάνει 2 εκτρώσεις. Θα μπορεί να μείνει έγκυος όταν παντρευτεί?

Οι εκτρώσεις, όταν γίνονται με το σωστό τρόπο και δεν υπάρχουν επιπλοκές, δεν προκαλούν υπογονιμότητα. Άρα μια κοπέλα που έχει κάνει εκτρώσεις με το σωστό τρόπο δεν θα παρουσιάσει πρόβλημα γονιμότητας στο μέλλον.

Έκανα σεξ με το αγόρι μου και έμεινα έγκυος. Δεν μπορώ να το κρατήσω γιατί είμαι μικρή. Οι γονείς μου δεν ξέρουν ότι κάνω σεξ. Τι να κάνω; Παρακαλώ βοηθήστε με!

Καταλαβαίνω την αγωνία σας και τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεστε. Πιστεύω όμως ότι είναι απαραίτητο να μιλήσετε με έναν τουλάχιστον από τους δυο γονείς σας. Αυτοί θα σας υποστηρίξουν και θα σας βοηθήσουν. Επίσης, σε περίπτωση που η κοπέλα είναι έφηβη ή γενικά ανήλικη, πρέπει να υπάρχει και η υπογραφή και συγκατάθεση τουλάχιστον ενός από τους δυο γονείς, σύμφωνα με όσα επιβάλει ο Νόμος.

Πριν μάθω ότι είμαι έγκυος είχα πάρει αντιβίωση. Πρέπει να διακόψω την εγκυμοσύνη;

Όχι, αυτό δεν είναι απαραίτητο. Καλό είναι να μιλήσετε με κάποιο γυναικολόγο και να του πείτε τι φάρμακα έχετε πάρει. Υπάρχουν αρκετές αντιβιώσεις που δεν δημιουργούν κάποιο πρόβλημα στο έμβρυο και δεν χρειάζεται διακοπή εγκυμοσύνης.

Είμαι έγκυος και θέλω να ρίξω το παιδί. Άκουσα ότι αν πάρω φάρμακα μπορώ να το ρίξω. Είναι αλήθεια;

Πράγματι, μπορείτε να ακολουθήσετε τη μέθοδο της φαρμακευτικής έκτρωσης. Όμως πρέπει να ξέρετε ότι η μέθοδος διακοπής εγκυμοσύνης με φάρμακα εφαρμόζεται μόνο σε κάποιες περιπτώσεις και όχι πάντα. Επίσης, μπορεί να χάσετε αρκετό αίμα για πολλές ημέρες. Τέλος μπορεί να καταλήξετε και πάλι σε επεμβατική διακοπή κύησης σε περίπτωση αποτυχίας της μεθόδου. Για τους λόγους αυτούς και έχει επικρατήσει η επεμβατική έκτρωση.

Eιμαι έγκυος και θέλω να κάνω έκτρωση. Φοβάμαι τον πόνο. Τι να κάνω?

Μην ανησυχείτε. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης δεν θα καταλάβετε απολύτως τίποτα, καθώς χρησιμοποιούμε ήπια γενική αναισθησία. Προς το τέλος της επέμβασης, σας χορηγούμε επιπλέον ισχυρά παυσίπονα, ώστε να μην έχετε πόνο για τις πρώτες ώρες μετά την διακοπή. Επίσης, για τις πρώτες 1-2 ημέρες μετά την επέμβαση, υπάρχει συνήθως μια μικρή ενόχληση που καταπολεμάται εύκολα με ήπια παυσίπονα, ώστε να μην έχετε καθόλου πόνο.

Εκανα ερωτα με το φιλο μου και εσπασε το προφυλακτικο. Εχω παρει το χαπι της επομενης μερας 2 φορες. Μια φιλη μου ειπε ότι μπορω να το παρω μονο 3 φορες σε ολη μου τη ζωη. Αν το παρω τωρα δεν θα μπορω να το ξαναπαρω. Τι να κανω;

Είναι μύθος ότι το χάπι επόμενης ημέρας μπορεί να το πάρει μια κοπέλα μόνο 3 φορές. Δεν ισχύει. Όμως είναι καλό να αποφεύγουμε την άσκοπη χρήση. Καλό είναι να επικοινωνήσετε αμέσως με κάποιο γυναικολόγο και να δείτε, αν έχετε σταθερό κύκλο, πότε είναι οι γόνιμες σας ημέρες και αν πράγματι έχετε ανάγκη να πάρετε το χάπι. Επίσης, καλό είναι να βρείτε μια μέθοδο αντισύλληψης που να σας ταιριάζει και να μη χρειάζεται να χρησιμοποιείτε επείγουσα αντισύλληψη συχνά.

Είμαι πάλι έγκυος και δεν θέλω να παντρευτώ και να κρατήσω το παιδί. Έχω ήδη κάνει 4 εκτρώσεις. Φοβάμαι μήπως πάθω κάτι και δεν μπορώ να ξανακάνω παιδί αργότερα. Τι πιστεύετε;

Αν οι εκτρώσεις έχουν γίνει με σωστό τρόπο δεν χρειάζεται να φοβάστε. Η σωστή τεχνική και οι προσεκτικές κινήσεις του γυναικολόγου βοηθούν να αποφύγουμε τα προβλήματα. Όμως πιστεύω ότι μετά τη διακοπή και αυτής της εγκυμοσύνης, πρέπει να βρείτε κάποιο σταθερό και αποτελεσματικό τρόπο αντισύλληψης, ώστε να μη φτάνετε σε ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες.

Πήγα σε δημόσιο νοσοκομείο για να κάνω έκτρωση και μου είπαν ότι πρέπει να κάνω πολλές εξετάσεις και να μείνω μέσα στο νοσοκομείο για 2 μέρες. Δεν μπορώ να λείψω όμως από το σπίτι μου. Τι να κάνω;

Στα Δημόσια νοσοκομεία η διαδικασία της διακοπής εγκυμοσύνης είναι περίπλοκη και χρονοβόρα. Χρειάζεται διαδικασία εισαγωγής στο νοσοκομείο από την προηγούμενη ημέρα και αρκετές εξετάσεις (κατά πολλούς περιττές) πριν την επέμβαση. Επίσης, συνήθως απαιτούν παραμονή της γυναίκας και για ένα επιπλέον βράδυ μετά την διακοπή, για τυπικούς λόγους. Έτσι απαιτείται συνολικά νοσηλεία και παραμονή στο νοσοκομείο για 2 ημέρες, χωρίς ουσιαστικό νόημα. Τέλος, χρειάζεται και η γραφειοκρατική διαδικασία του εξιτηρίου και της τακτοποίησης κάποιων λεπτομερειών με το ασφαλιστικό ταμείο. Η λύση στο πρόβλημα σας είναι να βρείτε ένα γυναικολόγο που να σας βοηθήσει να διακόψετε την κύηση σε ένα ιδιωτικό μαιευτήριο. Εκεί, η επέμβαση απαιτεί συνολικά 1-2 ώρες περίπου και θα αποφύγετε τελείως όλες τις περιττές εξετάσεις και κάθε γραφειοκρατική διαδικασία.

Είμαι έγκυος στον 4ο μήνα και στην εξέταση βρέθηκε ότι το παιδί έχει πρόβλημα. Αποφασίσαμε να διακόψουμε την εγκυμοσύνη. Πότε πρέπει να γίνει; Με ποιο τρόπο;

Λυπάμαι πραγματικά για αυτή την εξέλιξη. Η διακοπή πρέπει να ξεκινήσει σύντομα. Δεν υπάρχει λόγος καθυστέρησης. Η μέθοδος που πρέπει να εφαρμοστεί είναι η φαρμακευτική έκτρωση.

Οι εξετάσεις έδειξαν ότι πρέπει να σταματήσουμε την εγκυμοσύνη. Θέλουμε με τον άντρα μου όμως να κάνουμε παιδί. Πότε μπορώ να ξαναμεινώ έγκυος;

Λυπάμαι που η εγκυμοσύνη σας δεν εξελίσσεται καλά. Δεν υπάρχει όμως λόγος απογοήτευσης. Από τον επόμενο κιόλας μήνα, λίγες ημέρες αργότερα από την πρώτη περίοδο που θα έχετε μετά από την διακοπή, μπορείτε να προσπαθήσετε μια νέα εγκυμοσύνη.

Είμαι έγκυος στο 2ο μήνα και έπαθα παλινδρόμηση. Πρέπει να κάνω απόξεση;

Όταν συμβαίνει μια παλινδρόμηση μπορούμε να προσπαθήσουμε να αδειάσουμε τη μήτρα με φάρμακα. Μπορεί όμως η προσπάθεια αυτή να αποτύχει και να βάλουμε τη γυναίκα σε κίνδυνο. Για το λόγο αυτό, συνήθως προτιμούμε την απόξεση για την αφαίρεση του κυήματος.

Η κόρη μου είναι 16 χρονών και έχει ξεκίνησε σεξ πριν λίγους μήνες. Πρόσφατα μάθαμε ότι είναι έγκυος. Θέλουμε να κάνουμε διακοπή εγκυμοσύνης αλλά φοβάμαι μη πάθει τίποτα κακό το κορίτσι. Πόσο επικίνδυνο είναι;

Στα χέρια ενός προσεκτικού γιατρού, που τηρεί τους κανόνες ασφάλειας για την υγεία του κοριτσιού, οι επιπλοκές είναι σπάνιες. Χρειάζεται κατάλληλη προετοιμασία με φάρμακα και χορήγηση κατάλληλης αντιβίωσης πριν και μετά την επέμβαση. Επίσης καλό είναι να υποστηρίξουμε την κοπέλα με τα σωστά φάρμακα μετά τη διακοπή, ώστε να προστατεύσουμε τη μήτρα της και να βοηθήσουμε την σωστή αποκατάσταση της. Έτσι, με όλα τα παραπάνω, οι πιθανότητες επιπλοκών σχεδόν μηδενίζονται.

Είμαι έγκυος και θέλω να κάνω έκτρωση. Φοβάμαι όμως το χειρουργείο. Δεν θέλω να πάθω κάτι κακό.

Αν βρείτε κάποιο γιατρό που να είναι προσεκτικός και να ακολουθεί όλους τους κανόνες ασφαλείας, τότε οι επιπλοκές είναι σπάνιες και δεν έχετε ιδιαίτερο λόγο ανησυχίας. Ο γιατρός πρέπει να εξηγεί με λεπτομέρειες στη γυναίκα τα βήματα μιας διακοπής κύησης, να απαντά στις απορίες της ώστε να την καθησυχάσει και να την βοηθήσει να αισθάνεται ασφαλής σε αυτή τη δύσκολη στιγμή.

Αποφασισαμε με το συντροφο μου να προχωρησουμε σε αμβλωση. Δεν θελω όμως να λειψω από τη δουλεια μου και να το μαθουν οι συναδελφοι μου. Πρεπει να μεινω στο νοσοκομειο;

Στα δημόσια νοσοκομεία απαιτείται συνήθως εισαγωγή, παραμονή και νοσηλεία για 2 περίπου ημέρες. Επίσης, η αιτία της εισαγωγής στο νοσοκομείο αναφέρεται στο βιβλιάριο της ασφάλισης σας. Στα ιδιωτικά μαιευτήρια η διαδικασία διαρκεί περίπου 1-2 ώρες συνολικά, δεν χρειάζεται νοσηλεία, η διαδικασία μπορεί να γίνει ιδιωτικά χωρίς να εμπλέκεται η ασφάλεια σας και το ασφαλιστικό ταμείο σας και έτσι διαφυλάσσεται καλυτέρα το ιατρικό απόρρητο, χωρίς να μάθει κάποιος το μυστικό σας.

Αν μια έφηβη 13 ετών μείνει έγκυος, μπορεί να κάνει έκτρωση; Από ποια ηλικία και μετά μπορεί;

Δεν υπάρχει κανένα όριο ηλικίας για να γίνει μια διακοπή εγκυμοσύνης. Οποιαδήποτε γυναίκα επιθυμεί να διακόψει εγκυμοσύνη μπορεί, χωρίς να είναι η ηλικία εμπόδιο.

Μια φίλη μου έχει δίδυμα και θέλει να κάνει έκτροση. Είναι πιο επικίνδυνο;

Η διακοπή μιας δίδυμης κύησης χρειάζεται λίγο μεγαλύτερη προσοχή, χωρίς όμως να αυξάνονται ιδιαίτερα οι κίνδυνοι. Απλά χρειάζεται λίγο μεγαλύτερη προσοχή.

Θέλω να διακόψω την εγκυμοσύνη μου. Μπορεί να πάθω αιμορραγία;

Η αιμορραγία είναι μια πιθανή επιπλοκή της έκτρωσης αλλά είναι σχετικά σπάνια. Μπορεί να συμβεί όταν παραμείνουν υπολείμματα της κύησης μέσα στη μήτρα, όταν υπάρχει κάποια ανωμαλία ή άλλη παθολογία, όταν η «ηλικία της κύησης είναι μεγάλη» και τέλος, όταν γίνουν κάποιοι ατυχείς χειρισμοί. Σε γενικές γραμμές όμως δεν συμβαίνει ιδιαίτερα συχνά.

Η έκτρωση στην εφηβεία & στοιχεία για τη σεξουαλική ζωή των εφήβων

Yπολογίστε τον κύκλο σας και τις γόνιμες μέρες...εδώ!

ipologismos

 

Ρωτήστε το γυναικολόγο – Προγραμματίστε το ραντεβού σας

* Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά ”
 
210 69 19 219
info@healthylady.gr

ΙΑΤΡΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ:
Λεωφ. Κηφισίας 250-254, Τ.Κ 15231 Χαλάνδρι (Αθήνα)
τηλ. : 210 - 69 19 219
email: info@healthylady.gr

ΙΑΤΡΕΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ - ΝΟΤΙΩΝ ΠΡΟΑΣΤΕΙΩΝ
Κύπρου 61 (πλατεία Εσπερίδων) 16674
τηλ. : 210 96 80 885

ΙΑΤΡΕΙΟ ΤΡΙΠΟΛΗΣ - ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Ισαάκ & Σολωμού 18 (πλατεία Πετρινού) 22100
τηλ. : 2710 222225