ΡΩΤΗΣΑΤΕ ΑΠΑΝΤΗΣΑΜΕ
Οι εκτρώσεις, όταν γίνονται με το σωστό τρόπο και δεν υπάρχουν επιπλοκές, δεν προκαλούν υπογονιμότητα. Άρα μια κοπέλα που έχει κάνει εκτρώσεις με το σωστό τρόπο δεν θα παρουσιάσει πρόβλημα γονιμότητας στο μέλλον.
Καταλαβαίνω την αγωνία σας και τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεστε. Πιστεύω όμως ότι είναι απαραίτητο να μιλήσετε με έναν τουλάχιστον από τους δυο γονείς σας. Αυτοί θα σας υποστηρίξουν και θα σας βοηθήσουν. Επίσης, σε περίπτωση που η κοπέλα είναι έφηβη ή γενικά ανήλικη, πρέπει να υπάρχει και η υπογραφή και συγκατάθεση τουλάχιστον ενός από τους δυο γονείς, σύμφωνα με όσα επιβάλει ο Νόμος.
Όχι, αυτό δεν είναι απαραίτητο. Καλό είναι να μιλήσετε με κάποιο γυναικολόγο και να του πείτε τι φάρμακα έχετε πάρει. Υπάρχουν αρκετές αντιβιώσεις που δεν δημιουργούν κάποιο πρόβλημα στο έμβρυο και δεν χρειάζεται διακοπή εγκυμοσύνης.
Πράγματι, μπορείτε να ακολουθήσετε τη μέθοδο της φαρμακευτικής έκτρωσης. Όμως πρέπει να ξέρετε ότι η μέθοδος διακοπής εγκυμοσύνης με φάρμακα εφαρμόζεται μόνο σε κάποιες περιπτώσεις και όχι πάντα. Επίσης, μπορεί να χάσετε αρκετό αίμα για πολλές ημέρες. Τέλος μπορεί να καταλήξετε και πάλι σε επεμβατική διακοπή κύησης σε περίπτωση αποτυχίας της μεθόδου. Για τους λόγους αυτούς και έχει επικρατήσει η επεμβατική έκτρωση.
Μην ανησυχείτε. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης δεν θα καταλάβετε απολύτως τίποτα, καθώς χρησιμοποιούμε ήπια γενική αναισθησία. Προς το τέλος της επέμβασης, σας χορηγούμε επιπλέον ισχυρά παυσίπονα, ώστε να μην έχετε πόνο για τις πρώτες ώρες μετά την διακοπή. Επίσης, για τις πρώτες 1-2 ημέρες μετά την επέμβαση, υπάρχει συνήθως μια μικρή ενόχληση που καταπολεμάται εύκολα με ήπια παυσίπονα, ώστε να μην έχετε καθόλου πόνο.
Είναι μύθος ότι το χάπι επόμενης ημέρας μπορεί να το πάρει μια κοπέλα μόνο 3 φορές. Δεν ισχύει. Όμως είναι καλό να αποφεύγουμε την άσκοπη χρήση. Καλό είναι να επικοινωνήσετε αμέσως με κάποιο γυναικολόγο και να δείτε, αν έχετε σταθερό κύκλο, πότε είναι οι γόνιμες σας ημέρες και αν πράγματι έχετε ανάγκη να πάρετε το χάπι. Επίσης, καλό είναι να βρείτε μια μέθοδο αντισύλληψης που να σας ταιριάζει και να μη χρειάζεται να χρησιμοποιείτε επείγουσα αντισύλληψη συχνά.
Αν οι εκτρώσεις έχουν γίνει με σωστό τρόπο δεν χρειάζεται να φοβάστε. Η σωστή τεχνική και οι προσεκτικές κινήσεις του γυναικολόγου βοηθούν να αποφύγουμε τα προβλήματα. Όμως πιστεύω ότι μετά τη διακοπή και αυτής της εγκυμοσύνης, πρέπει να βρείτε κάποιο σταθερό και αποτελεσματικό τρόπο αντισύλληψης, ώστε να μη φτάνετε σε ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες.
Στα Δημόσια νοσοκομεία η διαδικασία της διακοπής εγκυμοσύνης είναι περίπλοκη και χρονοβόρα. Χρειάζεται διαδικασία εισαγωγής στο νοσοκομείο από την προηγούμενη ημέρα και αρκετές εξετάσεις (κατά πολλούς περιττές) πριν την επέμβαση. Επίσης, συνήθως απαιτούν παραμονή της γυναίκας και για ένα επιπλέον βράδυ μετά την διακοπή, για τυπικούς λόγους. Έτσι απαιτείται συνολικά νοσηλεία και παραμονή στο νοσοκομείο για 2 ημέρες, χωρίς ουσιαστικό νόημα. Τέλος, χρειάζεται και η γραφειοκρατική διαδικασία του εξιτηρίου και της τακτοποίησης κάποιων λεπτομερειών με το ασφαλιστικό ταμείο. Η λύση στο πρόβλημα σας είναι να βρείτε ένα γυναικολόγο που να σας βοηθήσει να διακόψετε την κύηση σε ένα ιδιωτικό μαιευτήριο. Εκεί, η επέμβαση απαιτεί συνολικά 1-2 ώρες περίπου και θα αποφύγετε τελείως όλες τις περιττές εξετάσεις και κάθε γραφειοκρατική διαδικασία.
Λυπάμαι πραγματικά για αυτή την εξέλιξη. Η διακοπή πρέπει να ξεκινήσει σύντομα. Δεν υπάρχει λόγος καθυστέρησης. Η μέθοδος που πρέπει να εφαρμοστεί είναι η φαρμακευτική έκτρωση.
Λυπάμαι που η εγκυμοσύνη σας δεν εξελίσσεται καλά. Δεν υπάρχει όμως λόγος απογοήτευσης. Από τον επόμενο κιόλας μήνα, λίγες ημέρες αργότερα από την πρώτη περίοδο που θα έχετε μετά από την διακοπή, μπορείτε να προσπαθήσετε μια νέα εγκυμοσύνη.
Όταν συμβαίνει μια παλινδρόμηση μπορούμε να προσπαθήσουμε να αδειάσουμε τη μήτρα με φάρμακα. Μπορεί όμως η προσπάθεια αυτή να αποτύχει και να βάλουμε τη γυναίκα σε κίνδυνο. Για το λόγο αυτό, συνήθως προτιμούμε την απόξεση για την αφαίρεση του κυήματος.
Στα χέρια ενός προσεκτικού γιατρού, που τηρεί τους κανόνες ασφάλειας για την υγεία του κοριτσιού, οι επιπλοκές είναι σπάνιες. Χρειάζεται κατάλληλη προετοιμασία με φάρμακα και χορήγηση κατάλληλης αντιβίωσης πριν και μετά την επέμβαση. Επίσης καλό είναι να υποστηρίξουμε την κοπέλα με τα σωστά φάρμακα μετά τη διακοπή, ώστε να προστατεύσουμε τη μήτρα της και να βοηθήσουμε την σωστή αποκατάσταση της. Έτσι, με όλα τα παραπάνω, οι πιθανότητες επιπλοκών σχεδόν μηδενίζονται.
Αν βρείτε κάποιο γιατρό που να είναι προσεκτικός και να ακολουθεί όλους τους κανόνες ασφαλείας, τότε οι επιπλοκές είναι σπάνιες και δεν έχετε ιδιαίτερο λόγο ανησυχίας. Ο γιατρός πρέπει να εξηγεί με λεπτομέρειες στη γυναίκα τα βήματα μιας διακοπής κύησης, να απαντά στις απορίες της ώστε να την καθησυχάσει και να την βοηθήσει να αισθάνεται ασφαλής σε αυτή τη δύσκολη στιγμή.
Στα δημόσια νοσοκομεία απαιτείται συνήθως εισαγωγή, παραμονή και νοσηλεία για 2 περίπου ημέρες. Επίσης, η αιτία της εισαγωγής στο νοσοκομείο αναφέρεται στο βιβλιάριο της ασφάλισης σας. Στα ιδιωτικά μαιευτήρια η διαδικασία διαρκεί περίπου 1-2 ώρες συνολικά, δεν χρειάζεται νοσηλεία, η διαδικασία μπορεί να γίνει ιδιωτικά χωρίς να εμπλέκεται η ασφάλεια σας και το ασφαλιστικό ταμείο σας και έτσι διαφυλάσσεται καλυτέρα το ιατρικό απόρρητο, χωρίς να μάθει κάποιος το μυστικό σας.
Δεν υπάρχει κανένα όριο ηλικίας για να γίνει μια διακοπή εγκυμοσύνης. Οποιαδήποτε γυναίκα επιθυμεί να διακόψει εγκυμοσύνη μπορεί, χωρίς να είναι η ηλικία εμπόδιο.
Η διακοπή μιας δίδυμης κύησης χρειάζεται λίγο μεγαλύτερη προσοχή, χωρίς όμως να αυξάνονται ιδιαίτερα οι κίνδυνοι. Απλά χρειάζεται λίγο μεγαλύτερη προσοχή.
Η αιμορραγία είναι μια πιθανή επιπλοκή της έκτρωσης αλλά είναι σχετικά σπάνια. Μπορεί να συμβεί όταν παραμείνουν υπολείμματα της κύησης μέσα στη μήτρα, όταν υπάρχει κάποια ανωμαλία ή άλλη παθολογία, όταν η «ηλικία της κύησης είναι μεγάλη» και τέλος, όταν γίνουν κάποιοι ατυχείς χειρισμοί. Σε γενικές γραμμές όμως δεν συμβαίνει ιδιαίτερα συχνά.