Σύμφωνα με επιστημονικές τοποθετήσεις, οι επιπτώσεις από τη συνέχιση μιας εγκυμοσύνης κατά τη διάρκεια της Εφηβείας είναι ιατρικές και κοινωνικές. Φαίνεται λοιπόν ότι οι έφηβες, που μένουν έγκυες και διατηρούν την εγκυμοσύνη τους, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εγκαταλείψουν το σχολείο, λόγω κοινωνικής κατακραυγής και στιγματισμού. Η εικόνα μιας εγκύου συμμαθήτριας γίνεται συνήθως αντικείμενο ψυχολογικής πίεσης και έχει ως αποτέλεσμα την διακοπή των σπουδών. Απώτερο αποτέλεσμα είναι η κοπέλα αυτή να έχει τελικά ένα χειρότερο μορφωτικό επίπεδο από ότι οι υπόλοιπες συνομήλικες της και φυσικά να βρει με μεγαλύτερη δυσκολία εργασία που θα αμείβεται με λιγότερα χρήματα καταλήγοντας σε μια μείωση του επιπέδου και της ποιότητας της για το υπόλοιπο της ζωής της.
Άλλο θέμα φαίνεται ότι είναι πραγματοποίηση ενός βιαστικού γάμου, που θα γίνει με βάση τον πανικό και κάτω από ακατάλληλες συνθήκες. Απώτερο αποτέλεσμα είναι και τα αυξημένα διαζύγια με όλες τις κοινωνικές προεκτάσεις για την ψυχική ισορροπία μητέρας αλλά και παιδιού.
Οι κοινωνικές και ψυχολογικές επιπτώσεις συνεχίζονται με την πιθανή απομάκρυνση της έφηβης εγκύου από την οικογένεια της. Αυτό κάνει την έφηβη ακόμα πιο ευάλωτη τόσο σε ψυχολογική φόρτιση όσο πιθανότητα και σε σωματική της εκμετάλλευση με φαινόμενα πορνείας και άλλα.
Σε κάθε περίπτωση παρατηρείται αύξηση της πιθανότητας κατάθλιψης και γενικότερης επιβάρυνσης της ψυχικής της υγείας.
Για τους λόγους αυτούς, η έκτρωση φαίνεται να είναι μονόδρομος για τις περισσότερες από αυτές τις κοπέλες. Υποχρέωση του γυναικολόγου αλλά και της πολιτείας είναι να σταθεί δίπλα σε αυτές τις νέες γυναίκες για να δώσει λύση, αλλά και να τις προστατέψει από μια νέα ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη στο μέλλον.