box01

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ΣΑΣ
Σύντομο βιογραφικό του μαιευτήρα γυναικολόγου Δρ Παναγιώτη Χριστόπουλου | Επ. Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Αθηνών

box02

ΔΕΙΤΕ ΣΤΑ VIDEO
Ενημερωτικά βίντεο σχετικά με την έκτρωση και άλλα θέματα υγείας της γυναίκας

box03

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ
Ενημερωθείτε για νέα σχετικά με την έκτρωση και άλλα γυναικολογικά προβλήματα

box04

ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ
Στείλτε τις απορίες και τις ερωτήσεις σας απευθείας στο γυναικολόγο Δρ. Παν. Χριστόπουλο

Share to Facebook Share to Twitter Share to Google Plus

προφυλακτικο

Θυμόμαστε το προφυλακτικό όλο το χρόνο κι όχι μόνο στις 13 Φεβρουαρίου

Ίσως η πιο γνωστή μέθοδος αντισύλληψης είναι το ανδρικό προφυλακτικό. Για να επισημάνουμε τη χρησιμότητα και την ανάγκη για ευρύτερη διάδοση και χρήση του προφυλακτικού η 13η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Χρήσης Προφυλακτικού. Το προφυλακτικό συλλαμβάνει και κρατά το σπερματικό υγρό μετά την εκσπερμάτιση κατά την ερωτική επαφή, προλαμβάνοντας έτσι την εναπόθεση του στον κόλπο και την είσοδο του στη μήτρα.

Το προφυλακτικό στο παρελθόν

Είναι πιθανότατα η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη μέθοδος αντισύλληψης, και μάλιστα εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Είναι γνωστό ότι, από τον 18ο αιώνα οι αριστοκράτες χρησιμοποιούσαν προφυλακτικά που ήταν κατασκευασμένα από έντερο ζώων. Από τα μέσα του 19ου αιώνα, όταν ανακαλύφθηκε το καουτσούκ, η διάδοση της χρήσης του προφυλακτικού έγινε ευρεία σε περισσότερα κοινωνικά στρώματα. Αποτέλεσμα είναι σήμερα τα σύγχρονα προφυλακτικά να κατασκευάζονται από ελαστικό latex.

Αντοχή προφυλακτικού

Το πάχος του προφυλακτικού είναι τέτοιο ώστε να προσφέρει καλύτερη αισθητικότητα χωρίς όμως να μειώνεται η ανθεκτικότητα του. Σε γενικές γραμμές ο κίνδυνος ρήξης του προφυλακτικού είναι γύρω στο 3% και πιστεύεται ότι οι βασικότεροι λόγοι είναι η λάθος τοποθέτηση του αλλά και η κακή κατάσταση του προφυλακτικού που «σπάει» με την τριβή κατά την σεξουαλική επαφή. Έτσι, αν και το ποσοστό αποτυχίας του προφυλακτικού είναι 3 % θεωρητικά, το ποσοστό αποτυχίας στην πράξη φτάνει στο 8% !!!

Για να διατηρήσει την αντοχή του το προφυλακτικό πρέπει να τηρούνται κάποιοι κανόνες. Για παράδειγμα, η ταυτόχρονη χρήση προφυλακτικού με λιπαντικά που έχουν ως βάση λιποδιαλυτές ουσίες, όπως είναι η βαζελίνη, το babyoil ή τα μαγειρικά έλαια, πρέπει να αποφεύγονται. Τα λιπαντικά που χρησιμοποιούνται θα πρέπει να έχουν ως βάση το νερό.

Πλεονεκτήματα χρήσης προφυλακτικού

Παρά το υψηλό ποσοστό αποτυχίας της αντισύλληψης με το προφυλακτικό, υπάρχουν κάποια πλεονεκτήματα που κάνουν τη χρήση του ιδιαίτερα σημαντική. Το κυριότερο πλεονέκτημα είναι ότι το προφυλακτικό αποτελεί τη μόνη ίσως μέθοδο ταυτόχρονης προστασίας και από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως έρπης γεννητικών οργάνων, κονδυλώματα, ηπατίτιδα, AIDS, χλαμύδια και πολλά άλλα. Επίσης, προστατεύει και από τα επακόλουθα των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων όπως την πυελική φλεγμονή, τον καρκίνο του τράχηλου της μήτρας κ.α. Γενικά, είναι μια μέθοδος ασφαλής και δεν έχει ορμονικές παρενέργειες. Είναι μια μέθοδος οικονομική, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άντρες οποιασδήποτε ηλικίας, χωρίς ιατρική συνταγή, χωρίς ουσιαστικές παρενέργειες και εύκολη να βρεθεί παντού (πχ, φαρμακεία, περίπτερα κλπ).

Παρά τα πλεονεκτήματα του όμως, πολλά ζευγάρια αμελούν να το χρησιμοποιήσουν γιατί πιστεύουν ότι ελαττώνει τη σεξουαλική ευχαρίστηση και την αίσθηση της ηδονής. Σπανιότερος λόγος είναι η πιθανή αλλεργία κάποιων λίγων ανδρών στο latex.

Γενικότερα, παρά τα προβλήματα που μπορεί να εμφανίζονται από τη χρήση του προφυλακτικού, ο συνδυασμός αντισυλληπτικής προστασίας και αποφυγής σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων κάνει τη χρήση του πολύ σημαντική. Γι’ αυτό θυμόμαστε το προφυλακτικό όλο το χρόνο κι όχι μόνο την 13η Φεβρουαρίου.


 

Yπολογίστε τον κύκλο σας και τις γόνιμες μέρες...εδώ!

ipologismos

 

Ρωτήστε το γυναικολόγο – Προγραμματίστε το ραντεβού σας

* Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά ”
 
210 69 19 219
info@healthylady.gr

ΙΑΤΡΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ:
Λεωφ. Κηφισίας 250-254, Τ.Κ 15231 Χαλάνδρι (Αθήνα)
τηλ. : 210 - 69 19 219
email: info@healthylady.gr

ΙΑΤΡΕΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ - ΝΟΤΙΩΝ ΠΡΟΑΣΤΕΙΩΝ
Κύπρου 61 (πλατεία Εσπερίδων) 16674
τηλ. : 210 96 80 885

ΙΑΤΡΕΙΟ ΤΡΙΠΟΛΗΣ - ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Ισαάκ & Σολωμού 18 (πλατεία Πετρινού) 22100
τηλ. : 2710 222225