box01

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ΣΑΣ
Σύντομο βιογραφικό του μαιευτήρα γυναικολόγου Δρ Παναγιώτη Χριστόπουλου | Επ. Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Αθηνών

box02

ΔΕΙΤΕ ΣΤΑ VIDEO
Ενημερωτικά βίντεο σχετικά με την έκτρωση και άλλα θέματα υγείας της γυναίκας

box03

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ
Ενημερωθείτε για νέα σχετικά με την έκτρωση και άλλα γυναικολογικά προβλήματα

box04

ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ
Στείλτε τις απορίες και τις ερωτήσεις σας απευθείας στο γυναικολόγο Δρ. Παν. Χριστόπουλο

Share to Facebook Share to Twitter Share to Google Plus

 

Έκτρωση στην Εφηβεία: Ο γυναικολόγος Dr.Χριστόπουλος δίνει πληροφορίες για το κοινωνικό αυτό πρόβλημα σε έρευνα της Κέλλυς Χεινοπώρου στο Δελτίο Ειδήσεων του ΑΝΤ1 με το Νίκο Χατζηνικολάου.

κείμενο συνέντευξης

 

 

Νίκος Χατζηνικολάου: “Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία για τις αμβλώσεις (εκτρώσεις) στην Ελλάδα που φτάνουν τις 150.000. Το 1/3 από αυτές γίνεται σε κορίτσια κάτω των 16 ετών. Φαίνεται ότι στη χώρα μας το στοίχημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και το στοίχημα της αντισύλληψης έχουν χαθεί.”

 

Νεαρή γυναίκα: “Ήμουν 16 χρονών όταν έμεινα έγκυος. Όταν το έμαθα φοβήθηκα, θύμωσα, έκλαψα. Φοβάσαι το ταμπού που υπάρχει, τον κόσμο. Αν το μάθουν πως θα με αντιμετωπίσουν?”

 

Μητέρα: Όταν έμαθα ότι το κορίτσι μου ήταν έγκυος τρελάθηκα. Ένιωσα ότι χάνω τη γη μέσα από τα πόδια μου.

Δημοσιογράφος: Πόσο χρονών ήταν? Τι τάξη πήγαινε?

 

Μητέρα: Α λυκείου. Δεν υπήρχε άλλη επιλογή από το να γίνει άμβλωση.

 

Δημοσιογράφος: Η Κατερίνα είναι μία από τις χιλιάδες κοπέλες, η οποία αναγκάστηκε μαθήτρια ακόμα να καταφύγει στην επιλογή της τεχνητής έκτρωσης. Η κα Μυρτώ είναι μια από τις άλλες τόσες μητέρες, οι οποίες κάθε χρόνο θα αναγκαστούν να δώσουν γραπτή συγκατάθεση προκειμένου το ανήλικο παιδί τους να διακόψει μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη πριν το μυστικό αποκαλυφθεί.

 

Μητέρα: Δεν ήταν έτοιμη για να κρατήσει αυτό το παιδί. Πως θα το μεγάλωνε? Τι θα έλεγαν οι συγγενείς, ο κόσμος?

 

Ο συνολικός ετήσιος αριθμός των εκτρώσεων στην χώρα μας αγγίζει τις 150.000 από τις οποίες 30.000 θα γίνουν από ανήλικα κορίτσια. Ο γυναικολόγος Παναγιώτης Χριστόπουλος έχει εξειδίκευση στην Παιδική κι Εφηβική Γυναικολογία. Οι αμβλώσεις στη χώρα μας, θα μας εξηγήσει, αρχίζουν πια από τα 12.

 

Γυναικολόγος Παναγιώτης Χριστόπουλος: “Είχαμε κορίτσι 12 ετών, το οποίο είχε έρθει με εγκυμοσύνη, αλλά έχουμε και άλλα περιστατικά, δεν είναι το μοναδικό, 13-14 ετών. Οι έφηβοι σήμερα ξεκινούν την σεξουαλική τους δραστηριότητα αρκετά νωρίτερα από αυτό που πιστεύουν οι γονείς τους.”

 

Νεαρή γυναίκα: “Τα παιδιά να καθυστερούν λίγο, γιατί είναι πολύ ανώριμα ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν έτσι όπως πρέπει το όλο θέμα στην ηλικία των 12-14 ετών.”

 

Μητέρα: Φέρω και εγώ μεγάλη ευθύνη γιατί δεν είχα συζητήσει ποτέ με το παιδί μου. Δεν την είχα προετοιμάσει. Την θεωρούσα ακόμα παιδί.

 

Δημοσιογράφος: Και δεν είχατε συζητήσει ποτέ ζητήματα αντισύλληψης και προφύλαξης?

 

Μητέρα: Όχι ποτέ, ούτε και στο σχολείο.

 

Το στοίχημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και την αντισύλληψης στην Ελλάδα έχει χαθεί. Όταν η συχνότερη χρησιμοποιούμενη αντισυλληπτική μέθοδος από τους εφήβους στη χώρα μας είναι η διακοπτόμενη συνουσία. Το ανδρικό προφυλακτικό έρχεται δεύτερο με λιγότερο από τους μισούς εφήβους να το χρησιμοποιούν ένα χρόνο μετά την έναρξη της σεξουαλικής τους ζωής. Η χρήση αντισυλληπτικού χαπιού στη χώρα μας βρίσκεται μόλις στο 4%. Την ίδια στιγμή κάθε χρόνο 2600 ανήλικα κορίτσια δεν θα προχωρήσουν σε άμβλωση, αλλά θα αναγκαστούν να γίνουν μητέρες ακόμη και από τα 15 τους.

 

 


 

Yπολογίστε τον κύκλο σας και τις γόνιμες μέρες...εδώ!

ipologismos

 

Ρωτήστε το γυναικολόγο – Προγραμματίστε το ραντεβού σας

* Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά ”
 
210 69 19 219
info@healthylady.gr

ΙΑΤΡΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ:
Λεωφ. Κηφισίας 250-254, Τ.Κ 15231 Χαλάνδρι (Αθήνα)
τηλ. : 210 - 69 19 219
email: info@healthylady.gr

ΙΑΤΡΕΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ - ΝΟΤΙΩΝ ΠΡΟΑΣΤΕΙΩΝ
Κύπρου 61 (πλατεία Εσπερίδων) 16674
τηλ. : 210 96 80 885

ΙΑΤΡΕΙΟ ΤΡΙΠΟΛΗΣ - ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Ισαάκ & Σολωμού 18 (πλατεία Πετρινού) 22100
τηλ. : 2710 222225