box01

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ΣΑΣ
Σύντομο βιογραφικό του μαιευτήρα γυναικολόγου Δρ Παναγιώτη Χριστόπουλου | Επ. Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Αθηνών

box02

ΔΕΙΤΕ ΣΤΑ VIDEO
Ενημερωτικά βίντεο σχετικά με την έκτρωση και άλλα θέματα υγείας της γυναίκας

box03

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ
Ενημερωθείτε για νέα σχετικά με την έκτρωση και άλλα γυναικολογικά προβλήματα

box04

ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ
Στείλτε τις απορίες και τις ερωτήσεις σας απευθείας στο γυναικολόγο Δρ. Παν. Χριστόπουλο

Share to Facebook Share to Twitter Share to Google Plus

 

Ο μαιευτήρας γυναικολόγος Παναγιώτης Χριστόπουλος μιλά στην εκπομπή Άρωμα Ελλάδας για την έκτρωση και όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζουμε. Είναι νόμιμη η έκτρωση? Είναι ηθικώς ορθή? Πως γίνεται η επέμβαση?

 

κείμενο συνέντευξης

 

  

Δημοσιογράφος: Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια καταλαμβάνει την πρώτη θέση πανευρωπαϊκά στις διακοπές κυήσεων (εκτρώσεις). Μια θλιβερή πρωτιά που από ότι φαίνεται έχει άμεση σχέση με την οικονομική κρίση αλλά και την αβεβαιότητα που επικρατεί. Εμείς στη σημερινή μας εκπομπή, σε αυτή την ενότητα, θα εξετάσουμε το θέμα της έκτρωσης κυρίως από την ιατρική του πλευρά. Έχουμε κοντά μας τον μαιευτήρα γυναικολόγο κ. Παναγιώτη Χριστόπουλο, διδάκτωρ του Παν. Αθηνών και θα μας δώσει χρήσιμες πληροφορίες. κ. Χριστόπουλε καλώς ήρθατε.

Γυναικολόγος: Καλώς σας βρήκα, είναι χαρά μου να βρίσκομαι μαζί σας.

 

Δημοσιογράφος: Θα συζητήσουμε ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα. Μάλιστα εκτός των άλλων ξέρω ότι είστε Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Εταιρίας της Παιδικής και Εφηβικής Γυναικολογίας, άρα είστε ο καθ' ύλην αρμόδιος να μας δώσετε πολύ χρήσιμες πληροφορίες. Θέλω να ξεκινήσουμε κ. Χριστόπουλε από το ηθικό κομμάτι. Γιατί το θέμα των εκτρώσεων έχει διχάσει ακόμα και τους επιστήμονες. Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν και όχι άδικα κατά τη δική μου γνώμη ότι η έκτρωση είναι αφαίρεση μιας ανθρώπινης ζωής. Εσείς ως επιστήμονας τι λέτε?

Γυναικολόγος: Πράγματι είναι ένα θέμα το οποίο ταλανίζει και την επιστημονική κοινότητα όπως πολύ σωστά επισημαίνετε εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Όντως υπάρχουν συνάδελφοι που αρνούνται να αναλάβουν την διακοπή μιας εγκυμοσύνης, υπάρχουν βέβαια και αρκετοί άλλοι που όντως την αναλαμβάνουν.

 

Δημοσιογράφος: Δηλαδή υπάρχουν αυτοί τι στιγμή που απορρίπτουν την έκτρωση? Αυτό δεν το ήξερα.

Γυναικολόγος: Αρνούνται να εκτελέσουν μια τέτοια διαδικασία. Υπάρχουν κάποιοι που λόγω πεποιθήσεων αρνούνται να αναλάβουν μια διακοπή εγκυμοσύνης. Υπάρχουν και άλλοι που σαφέστατα αναλαμβάνουν να την διεκπεραιώσουν.

 

Δημοσιογράφος: Αυτή η διαφωνία για την έκτρωση είναι μόνο σε θεωρητικό επίπεδο.

Γυναικολόγος: Όχι, κάποιοι και τους τιμά αυτό, τις πεποιθήσεις τους τις εφαρμόζουν και στην κλινική τους πράξη. Υπάρχουν και κάποιοι άλλοι, που είναι πολύ μεγάλη μερίδα, που το βλέπει από κάποια άλλη σκοπιά και άλλο πρίσμα και δέχεται σαφέστατα να διεκπεραιώσει όλο αυτό τον μεγάλο αριθμό εκτρώσεων που έχουμε δυστυχώς στη χώρα μας σήμερα. Το κατά πόσο αυτό, η διακοπή της εγκυμοσύνης ως διαδικασία αποτελεί και την αφαίρεση μιας ανθρώπινης ζωής, έχει να κάνει με τις αντιλήψεις που έχει ο καθένας πάνω σε θρησκευτικά ζητήματα κυρίως αλλά εάν θέλουμε να το επεκτείνουμε αυτό έχει να κάνει και με μια ευρύτερη συζήτηση του πότε θεωρούμε ότι υπάρχει η ανθρώπινη ζωή. Υπάρχουν άλλοι που θεωρούν ότι υπάρχει αμέσως μόλις γίνει η γονιμοποίηση. Όμως στον αντίλογο κάποιοι θα θεωρήσουν ότι αυτό είναι απλά ένα κύτταρο το οποίο αρχίζει και πολλαπλασιάζεται. Πότε ξεκινά πραγματικά η ανθρώπινη ζωή? Ξεκινά τη στιγμή της γονιμοποίησης? Ξεκινά τη στιγμή της εμφύτευσης? Ξεκινά όταν το έμβρυο αρχίζει και έχει αντίληψη? Ξεκινά όταν το έμβρυο απλά αρχίζει και έχει καρδιά? Ξεκινά όταν αντιλαμβάνεται τον πόνο και τα εξωτερικά ερεθίσματα? Όταν είναι αυτεξούσιο? Μετά τη γέννηση? Κάποιο θεωρούν ότι όταν το έμβρυο μπορεί να είναι βιώσιμο, δηλαδή μετά την 22η – 24η βδομάδα εγκυμοσύνης. Άλλοι όταν ξεκινά η καρδιά. Δηλαδή τα ενεγκέφαλα έμβρυα, που είναι μια σπάνια ασθένεια, τα οποία όμως έχουν καρδιά, είναι ζωντανοί οργανισμοί; Καρδιακή λειτουργία από μόνη της φτάνει για να δηλώσει ότι είναι ανθρώπινη ζωή?

 

Στα αρχαία χρόνια οι κλασσικοί θεωρούσαν ότι η ανθρώπινη ζωή ξεκινά 6 μήνες μετά τη γέννηση. Επειδή τους επικαλούμαστε πολύ συχνά, ιδίως τον τελευταίο καιρό. Βασιζόμαστε πάνω στην αρχαία Ελλάδα ως επιχείρημα για πολλά πράγματα της καθημερινότητας. Άρα πότε ξεκινά η ζωή? Όταν κάποιος πιστεύει ότι από κάποια στιγμή ξεκινά, τότε μπορεί να θεωρεί ότι η έκτρωση μετά είναι παράνομη, ανήθικη κτλ. Αυτή τη βδομάδα γίνεται πάλι μεγάλος ντόρος στο εξωτερικό για το πότε πρέπει να γίνεται και πότε θεωρείται η διακοπή ότι είναι ηθική, έναντι της ανθρώπινης ζωής και πολλοί υποστηρίζουν ότι επειδή οι συνάψεις του εγκεφάλου, άρα και η έννοια του πόνου ξεκινά μετά την 20η εβδομάδα εγκυμοσύνης, ότι μέχρι τότε δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Κάποιες θεωρούν, και έχουν κυκλοφορήσει και βίντεο στο διαδίκτυο, τα οποία λένε ότι μια έκτρωση ακόμα και όταν είναι πάρα πολύ νωρίς, σε μια πολύ αρχόμενη εγκυμοσύνη, ότι το έμβρυο αντιλαμβάνεται τον πόνο. Επιστημονικά αυτό δεν μπορεί να ισχύει γιατί οι συνάψεις του εγκεφάλου ολοκληρώνονται μετά την 20η βδομάδα. Άρα η έκτρωση είναι μια τεράστια συζήτηση.

 

Δημοσιογράφος: Ήθελα την δική σας τοποθέτηση σε αυτό το θέμα. Ξέρω ότι δεν είναι εύκολο. Καλά κάνατε και τα αναφέρατε όλα. Πιστεύω ότι αυτό το θέμα θα συνεχίζει να διχάζει για πάντα.

Γυναικολόγος: Σαφώς και δεν είναι εύκολο. Τώρα όσον αφορά την προσωπική μου τοποθέτηση, εγώ πιστεύω αυτό το οποίο υπήρχε ως σλόγκαν στο εξωτερικό για τη διεθνή κοινότητα των μαιευτήρων γυναικολόγων ότι κάθε παιδί πρέπει να είναι ένα επιθυμητό παιδί. Η γυναίκα ηθικά και βάσει του νόμου έχει το δικαίωμα της αυτοδιαχείρισης του σώματος τους.

Η θέση του μαιευτήρα γυναικολόγου δεν είναι στο να πάρει θέση απέναντι στη διακοπή της εγκυμοσύνης ως νόμιμο ή παράνομο, ως ηθικό ή ανήθικο, ως χρηστό ή μη χρηστό γεγονός. Πρέπει να υποστηρίξει τη γυναίκα στην απόφασή της. Η γυναίκα είναι αυτή η οποία έχει την εγκυμοσύνη, θα βιώσει μια εγκυμοσύνη και ένα τοκετό, μπορεί να βιώσει τις επιπτώσεις μιας έκτρωσης κτλ. Αν μια γυναίκα αποφασίσει ότι πρέπει να κρατήσει την εγκυμοσύνη, ο μαιευτήρας γυναικολόγος πρέπει να είναι εκεί δίπλα της, να της κρατήσει το χέρι και να περάσουν την εγκυμοσύνη όσο πιο ανώδυνα γίνεται και με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια. Αν η γυναίκα αποφασίσει ότι πρέπει να διακόψει την εγκυμοσύνη, εξίσου πρέπει να σεβαστεί την άποψη της, την θέλησή της και να τη βοηθήσει με την ίδια υπέρτατη ασφάλεια να διακόψει την εγκυμοσύνη γιατί αυτό είναι μέσα στα δικαιώματά της.

 

Δημοσιογράφος: Αυτή τη στιγμή με τα δεδομένα που έχουμε, μέχρι ποια εβδομάδα μπορεί μια γυναίκα να διακόψει την εγκυμοσύνη της με ασφάλεια?

Γυναικολόγος: Με βάση το νόμο η κάθε γυναίκα, η οποία φυσικά είναι ενήλικη, γιατί υπάρχουν και κάποιες υποπεριπτώσεις στις διακοπές εγκυμοσύνης,

 

Δημοσιογράφος: Οι περισσότερες ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι γίνονται κατά την εφηβική ηλικία.

Γυναικολόγος: Πράγματι ένας πολύ μεγάλος αριθμός δεν μπορώ να προσδιορίσω με βεβαιότητα αν είναι η πλειονότητα ή μειονότητα, αλλά σίγουρα είναι ένα τεράστιο κομμάτι που γίνεται στις ανήλικες κοπέλες. Όταν έχουμε μια ενήλικη με βάση το νόμο, έχει δικαίωμα να διακόψει την εγκυμοσύνη μέχρι και την 12 βδομάδα εγκυμοσύνης, κατά δική της επιθυμία.

 

Δημοσιογράφος: Άρα όταν έχει συμπληρώσει και τον 3ο μήνα.

Γυναικολόγος: Ουσιαστικά ναι, αλλά μετράμε την έναρξη της εγκυμοσύνης από την έναρξη της τελευταίας περιόδου. Εάν υπάρχουν κάποιες άλλες υποπεριπτώσεις πχ. αν είναι θέμα βιασμού μπορεί να την διακόψει μέχρι και την 19η εβδομάδα και αυτό παρατείνεται ακόμα περαιτέρω μέχρι την 24η εβδομάδα όταν διαπιστωθεί ότι είτε το έμβρυο είτε η υγεία της γυναίκας βρίσκονται σε πάρα πολύ μεγάλο κίνδυνο.

 

Δημοσιογράφος: Αυτό έχει να κάνει με τον προγεννητικό έλεγχο?

Γυναικολόγος: Σαφώς. Όταν υπάρχει λοιπόν κάποιο σοβαρότατο πρόβλημα υγείας του εμβρύου το οποίο θα επηρεάσει δραματικά την ποιότητα ζωής του ή δεν θα του επιτρέψει να επιβιώσει, ή όταν η υγεία της μητέρας από την συνέχιση της εγκυμοσύνης μπαίνει σε εξαιρετικό κίνδυνο. Σε αυτές τις περιπτώσεις παρατείνεται μέχρι την 24η βδομάδα εγκυμοσύνης.

 

Δημοσιογράφος: Σε αυτές τις περιπτώσεις, εσείς οι επιστήμονες επιλέγετε το πότε θα γίνει η διακοπή της κύησης.

Γυναικολόγος: Είναι περίπου έτσι. Απλά να σας δώσω ένα διαφορετικά στίγμα. Δεν την επιλέγουμε εμείς. Εμείς πάντοτε συστήνουμε στη γυναίκα και η γυναίκα είναι που θα πάρει την απόφαση.

 

Δημοσιογράφος: Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, διάβασα ότι έχουμε φτάσει στην Ελλάδα να γίνονται 400.000 εκτρώσεις το χρόνο. Δεν ξέρω αν αυτός ο αριθμός ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, εσείς ξέρετε καλύτερα. Μιλάμε δηλαδή ότι κάθε χρόνο καταστρέφεται μια πόλη όπως είναι η Πάτρα.

Γυναικολόγος: Η πραγματικότητα είναι λίγο διαφορετική. Κανένας δεν μπορεί να μιλήσει σήμερα με βεβαιότητα για νούμερα και αριθμούς. Ίσως μόνο κατά προσέγγιση θα μπορούσαμε. Θεωρώ ότι αυτό το νούμερο των εκτρώσεων είναι λίγο υπερβολικό. Για διάφορους λόγους, οι διακοπές της εγκυμοσύνης συνήθως για λόγους εχεμύθειας, διαφύλαξης προσωπικών δεδομένων και διαφύλαξης του ιατρικού απορρήτου, οι εκτρώσεις δεν γίνονται κυρίως σε δημόσια νοσοκομεία. Γίνονται σε ιδιωτικά μαιευτήρια, η συντριπτική πλειονότητα των εκτρώσεων.

 

Δημοσιογράφος: Επομένως δεν μπορούμε να έχουμε ακριβή στοιχεία για τον αριθμό των εκτρώσεων?

Γυναικολόγος: Πάρα πολύ συχνά, η συντριπτική πλειοψηφία από αυτά πιθανά να μην καταγράφεται ίσως από όσο έχω ακούσει ούτε καν ως διακοπές εγκυμοσύνης αλλά ως άλλου είδους λόγοι. Καταλαβαίνετε πόσο πιο δύσκολη είναι η κατάσταση όταν έχουμε ανήλικες κοπέλες. Άρα λοιπόν το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν είχαν προσπαθήσει να κάνουν μια μελέτη, η οποία δείχνει ότι η αύξηση αυτή έχει μάλλον σταματήσει και ίσως μιλάμε για μια ελαφρά μείωση. Υπολογίζουν ότι οι εκτρώσεις είναι κάτω από 100.000 το χρόνο. Είναι περίπου 65.000-85.000 το χρόνο, το οποίο είναι ένα σχετικά καλό νούμερο σε σχέση με αυτά που βιώναμε τον τελευταίο καιρό. Θα συμφωνήσω όμως μαζί σας και με την εισαγωγή σας, η οποία είναι πάρα πολύ εύστοχη και μάλιστα έχω και προσωπικά παραδείγματα που η οικονομική κρίση δείχνει ότι αρχίζει και υπάρχει μια αύξηση των εκτρώσεων εξαιτίας της.

 

Δημοσιογράφος: Μα κανένα φαινόμενο δεν μπορούμε κ. Χριστόπουλε να το δούμε αποκομμένο από το κοινωνικό γίγνεσθαι. Πάντα κάτι γίνεται, κάτι φταίει για όλα αυτά. Απλά είστε πιο κοντά στο θέμα της έκτρωσης και το συζητάμε μαζί.

Γυναικολόγος: Μα την κοινωνία προσπαθούμε εμείς να εξυπηρετήσουμε και όχι τα νούμερα. Βλέπουμε ότι πιθανότατα τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης, το οποίο βλέπω και στην δική μου επαγγελματική πορεία, υπάρχουν ζευγάρια τα οποία έρχονται και είναι θλιβερό να διακόψουν μια εγκυμοσύνη γιατί δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά στο βάρος του τοκετού αλλά και το να μεγαλώσουν ένα παιδί.

 

Δημοσιογράφος: Παίρνουν δηλαδή μια απόφαση χωρίς να το θέλουν.

Γυναικολόγος: Υπάρχουν θλιβερά παραδείγματα τα οποία πραγματικά συγκινούν και είναι ζευγάρια τα οποία είναι νιόπαντρα ζευγάρια που υποτίθεται ότι θα κάνουν οικογένεια και λόγω της οικονομικής κρίσης και λόγω νέων δεδομένων και καταστάσεων στα οικονομικά του ζευγαριού, παρά το γεγονός ότι ξεκινά μια εγκυμοσύνη προτιμούν να την διακόψουν ευελπιστώντας ότι στο μέλλον θα βελτιωθεί η οικονομική τους κατάσταση για να έχουν καλύτερες συνθήκες για να αναπτύξουν την οικογένεια τους.

 

Δημοσιογράφος: Φαντάζομαι ότι πρώτη φορά το συναντάται και εσείς τόσο έντονα στην καριέρα σας. κ. Χριστόπουλε για να γίνει μια έκτρωση με ασφάλεια θα πρέπει να γίνει σε νοσοκομείο?

Γυναικολόγος: Ναι τα τελευταία χρόνια, δεν το είχαμε ξαναδεί. Αυτό το οποίο λέει ο κώδικας ιατρικής δεοντολογίας είναι ότι πρέπει όλες οι διακοπές εγκυμοσύνης να γίνονται σε πλήρως εξοπλισμένο και ασφαλές περιβάλλον νοσοκομείου. Αυτά τα οποία βλέπαμε παλαιότερα στις ταινίες του παλιού Ελληνικού κινηματογράφου, εκτρώσεις σε παράνομα ιατρεία ή υπόγεια που καταλήγαν συνήθως σε αιμορραγίες ή επιπλοκές, αυτά πρέπει και πιστεύω πως έχουν εξαλειφθεί ή κι έχουν μηδενιστεί. Σήμερα λοιπόν έχουμε όλη την ευχέρεια στο περιβάλλον ενός οργανωμένου νοσοκομείου και αυτό είναι αποτέλεσμα της νομιμοποίησης των εκτρώσεων, την δυνατότητα με απόλυτη ασφάλεια να διακόψουμε μια εγκυμοσύνη. Αν σε κάποιο συνάδελφο υπάρξει κάποια επιπλοκή, είμαστε μέσα στο νοσοκομείο και μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε με πολύ μεγάλη επιτυχία.

 

Δημοσιογράφος: Αυτό θα ρωτούσα τώρα. Αν υπάρχει πιθανότητα επιπλοκής σε μία έκτρωση.

Γυναικολόγος: Η πιθανότητα επιπλοκών υπάρχει σε οτιδήποτε κάνουμε σε αυτή τη ζωή. Υπάρχει φυσικά μία πιθανότητα του κάτι να πάει άσχημα. Όμως αν γίνει σωστά, αν γίνει με προσοχή, αν ακολουθηθούν τα πρέποντα βήματα, τότε θεωρείται μια πάρα πολύ ασφαλής επέμβαση, η οποία έχει πολύ μικρότερες επιπλοκές από τις επιπλοκές που μπορεί να έχει η οποιαδήποτε εγκυμοσύνη. Δεν προτρέπω φυσικά να διακόψει κανείς μια εγκυμοσύνη. Θέλω να δώσω το στίγμα ότι αν θεωρούμε ότι η εγκυμοσύνη που έχει επιπλοκές είναι ένα φυσιολογικά εξελισσόμενο γεγονός, φανταστείτε ότι μια έκτρωση αν γίνει στο σωστό χώρο, από σωστό και έμπειρο γυναικολόγο και με τα σωστά βήματα και τον έλεγχο, έχει πολύ λιγότερες επιπλοκές από μια εγκυμοσύνη.

 

Δημοσιογράφος: Υπάρχουν γυναίκες που έχουν κάνει πάρα πολλές εκτρώσεις. Αυτό δεν έχει επίπτωση για την υγεία τους? Όπως και να το κάνουμε, μια έκτρωση διακόπτει μια φυσιολογική λειτουργία. Αυτό εγώ τουλάχιστον που δεν είμαι γιατρός, αυτό καταλαβαίνω.

Γυναικολόγος: Να σας πω, είναι μια συχνή ερώτηση που μου γίνεται στο ιατρείο. Στην έκτρωση, αφαιρούμε ένα κύημα από το εσωτερικό της μήτρας. Από εκεί και πέρα, ο οργανισμός ανακάμπτει πάρα πολύ απλά, εύκολα και φυσικά, όσο φυσιολογικό θα μπορούσε πχ. μια αυτόματη αποβολή. Μια αυτόματη αποβολή δεν την θεωρούμε βίαια διακοπή μίας λειτουργίας. Θεωρούμε ότι είναι η αποβολή ενός κυήματος, η απόπτωση ενός ιστού από το εσωτερικό της μήτρας, το οποίο ο οργανισμός έχει όλες τις φυσιολογικές δυνατότητες και λειτουργίες να το αντιμετωπίσει πολύ γρήγορα.

 

Δημοσιογράφος: Οι αποβολές είναι ένα άλλο θέμα, το οποίο θα πρέπει να το συζητήσουμε σε μία άλλη εκπομπή γιατί τα τελευταία χρόνια βλέπουμε ότι όλο και περισσότερες γυναίκες έχουν τέτοια θέματα.

Γυναικολόγος: Πολύ σωστή παρατήρηση, θα χαρώ να το συζητήσουμε. Όσον αφορά το κατά πόσον ο μεγάλος αριθμός των εκτρώσεων να προκαλέσει πρόβλημα, αυτό που χαρακτηριστικά λέω είναι το εξής. Αν γίνει σωστά, αν ακολουθηθούν όλα τα βήματα ασφαλείας με προσοχή, τότε η γυναίκα μπορεί να κάνει και 5, 10 και 15 εκτρώσεις, θέλοντας να δώσω έμφαση, και να μην έχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Αν γίνει λάθος, στο λάθος χώρο, από το λάθος γιατρό με τους λάθος χειρισμούς και τις λάθος διαδικασίες, φτάνει και μια για να δημιουργήσει πρόβλημα στη μελλοντική της γονιμότητα.

 

Δημοσιογράφος: Τα περασμένα χρόνια υπήρχε μια τελείως άλλη αντίληψη για το θέμα των εκτρώσεων, ότι αυτό θα έχει πολλές επιπτώσεις για την υγεία της. Ακούγονταν πολλά και για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Γυναικολόγος: Όσον αφορά τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας δεν υπάρχει καμία επιστημονική σύνδεση και μάλλον είναι μύθος. Όσον αφορά το κατά πόσο μπαίνει σε κίνδυνο η μελλοντική γονιμότητα, και μία λάθος έκτρωση είναι αρκετή για να προκαλέσει ζημιά. Αν γίνουν σωστά, δεν υπάρχει κανένας σχεδόν απολύτως κίνδυνος.

 

Δημοσιογράφος: κ. Χριστόπουλε, εσείς επειδή έρχεστε σε επαφή με νέους ανθρώπους, γιατί πολύ σωστά είπατε ότι αυτό το θέμα αφορά κυρίως στις νεότερες ηλικίες, γιατί πιστεύετε ότι από τη στιγμή που υπάρχει πληροφόρηση πάνω στο θέμα, μια νέα κοπέλα μένει έγκυος χωρίς να το θέλει?

Γυναικολόγος: Εγώ πιστεύω ότι δεν υπάρχει πληροφόρηση. Νομίζω ότι το μεγάλο μας πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε πληροφόρηση.

 

Δημοσιογράφος: Δεν έχουν αλλάξει τα πράγματα σε σχέση με το παρελθόν πάρα πολύ, ή αυτό θέλουμε να πιστεύουμε?

Γυναικολόγος: Μπορεί να έχουν αλλάξει, αλλά μπορεί και προς το χειρότερο. Σίγουρα αυτό προκαλεί εντύπωση, στην σημερινή εποχή που οι νέοι έχουν στο smartphone τους όλο το διαδίκτυο και όλη τη δυνατότητα για πληροφόρηση, βλέπουμε ότι είναι τελείως στερημένοι από θέμα ενημέρωσης. Δηλαδή τα νούμερα λένε το εξής. Περίπου το 7% των ανηλίκων θα έχει τουλάχιστον μία διακοπή εγκυμοσύνης. Να σας δώσω άλλους αριθμούς? Περίπου το 35% των ανηλίκων έχει ολοκληρωμένες σεξουαλικές επαφές. Άρα λοιπόν εάν συνδυάσουμε αυτά τα πράγματα, καταλαβαίνετε ότι υπάρχει έντονη σεξουαλική δραστηριότητα γενικότερα στην εφηβεία. Ο μέσος όρος έναρξης της ολοκληρωμένης σεξουαλικής δραστηριότητας από μελέτη που έχουμε κάνει στο Πανεπιστήμιο, είναι περίπου 15 ετών στη σημερινή κοινωνία. Αυτό σημαίνει ότι από νωρίς έχουν αυξημένη σεξουαλική δραστηριότητα και ας αναρωτηθούμε ποια είναι τα προγράμματα που ενημερώνουν στην τηλεόραση για θέματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης. Έχει βρεθεί ότι ένας έφηβος ο οποίος παρακολουθεί λίγες ώρες τηλεόραση καθημερινά, σε βάθος ενός μόνο έτους, δέχεται περίπου 10.000 σεξουαλικά ερεθίσματα. Άρα λοιπόν, πώς αντισταθμίζουμε εμείς αυτή την διέγερση της σεξουαλικότητας μέσα στο μυαλό και την καρδιά ενός παιδιού.

 

Δημοσιογράφος: Άρα εκεί οφείλεται το γεγονός ότι τα πράγματα έχουν χειροτερέψει στις μέρες μας.

Γυναικολόγος: Αν υπήρχε μάθημα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης ή γενικότερα πρωτοβουλίες οι οποίες να βοηθούσαν στη σωστή ενημέρωση των παιδιών, τα πράγματα θα ήταν πάρα πολύ καλύτερα.

 

Δημοσιογράφος: Το έχουμε συζητήσει το θέμα με γιατρούς άλλων ειδικοτήτων. Όλοι λένε ακριβώς αυτό που λέτε και εσείς.

Γυναικολόγος: Είναι πάρα πολύ σημαντικό. Είμαστε στη χώρα η οποία πρώτη στον κόσμο είπε ότι η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία. Αν λοιπόν είχαμε τη δυνατότητα όπως εμείς οι γυναικολόγοι που προσπαθούμε αφιλοκερδώς, να πάμε σε σχολεία και να ενημερώσουμε τα παιδιά για αυτά τα πράγματα που αφορούν τη σεξουαλικότητα τους, αν είχαμε τέτοιες ευκαιρίες, θα είχαμε μια πολύ καλύτερη αποτελεσματικότητα. Δυστυχώς όμως, και το λέω με μεγάλη λύπη, όχι μόνο δεν υπάρχει υποστήριξη από το κράτος σε εθελοντικές προσπάθειες όπως η δική μας, αντίθετα μας κοιτούν με κάποια καχυποψία, δεύτερο όχι μόνο μας θέτουν εμπόδια ούτως ώστε να μην μπορούμε να κάνουμε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες να τις υλοποιήσουμε, αλλά αυτό το οποίο είναι ακόμα πιο θλιβερό είναι ότι δεν είναι μόνο το σχολείο ή το υπουργείο το οποίο εμποδίζει τέτοιου είδους πρωτοβουλίες εκεί που θα έπρεπε να τις υποστηρίζει, αλλά ο ίδιος ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων συχνά είναι αυτός που θα αντιταχθεί σε κάθε τέτοιου είδους ενέργεια.

 

Δημοσιογράφος: Αντί να μπαίνουν στα σχολεία και να κρίνουν το πως κάνουν τη δουλειά τους οι εκπαιδευτικοί και άλλα πολλά που βλέπουμε στα σχολεία, ας κάνουν τουλάχιστον κάτι καλό για τις γενιές που έρχονται.

Γυναικολόγος: Είναι παράδοξο να θέλουμε εμείς να ενημερώσουμε και να προστατέψουμε τα παιδιά τους και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων να αντιτίθεται σε αυτό.

 

Δημοσιογράφος: Ευχαριστούμε πολύ για τις πληροφορίες που μας δώσατε σχετικά με την έκτρωση και την ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Ελπίζω και εύχομαι να τα πούμε πάλι σύντομα.

Γυναικολόγος: Θα είναι ιδιαίτερη χαρά μου. Ευχαριστώ και εγώ.

 


 

Yπολογίστε τον κύκλο σας και τις γόνιμες μέρες...εδώ!

ipologismos

 

Ρωτήστε το γυναικολόγο – Προγραμματίστε το ραντεβού σας

* Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά ”
 
210 69 19 219
info@healthylady.gr

ΙΑΤΡΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ:
Λεωφ. Κηφισίας 250-254, Τ.Κ 15231 Χαλάνδρι (Αθήνα)
τηλ. : 210 - 69 19 219
email: info@healthylady.gr

ΙΑΤΡΕΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ - ΝΟΤΙΩΝ ΠΡΟΑΣΤΕΙΩΝ
Κύπρου 61 (πλατεία Εσπερίδων) 16674
τηλ. : 210 96 80 885

ΙΑΤΡΕΙΟ ΤΡΙΠΟΛΗΣ - ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Ισαάκ & Σολωμού 18 (πλατεία Πετρινού) 22100
τηλ. : 2710 222225