box01

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ΣΑΣ
Σύντομο βιογραφικό του μαιευτήρα γυναικολόγου Δρ Παναγιώτη Χριστόπουλου | Επ. Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Αθηνών

box02

ΔΕΙΤΕ ΣΤΑ VIDEO
Ενημερωτικά βίντεο σχετικά με την έκτρωση και άλλα θέματα υγείας της γυναίκας

box03

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ
Ενημερωθείτε για νέα σχετικά με την έκτρωση και άλλα γυναικολογικά προβλήματα

box04

ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ
Στείλτε τις απορίες και τις ερωτήσεις σας απευθείας στο γυναικολόγο Δρ. Παν. Χριστόπουλο

Share to Facebook Share to Twitter Share to Google Plus

Σε διακοπή εγκυμοσύνης προχωρούν πολλές γυναίκες που έχουν μια ανεπιθύμητη κύηση. Οι συχνότεροι λόγοι για να αποφασίσει η γυναίκα να προχωρήσει σε έκτρωση είναι η αδυναμία να υποστηρίξει οικονομικά την ανατροφή ενός παιδιού, όταν η γυναίκα είναι σε μια εκτός γάμου σχέση, όταν νοιώθει ότι η εγκυμοσύνη αποτελεί εμπόδιο στις σπουδές ή στην επαγγελματική πορεία της και πολλές άλλες.

Η διακοπή της εγκυμοσύνης πρέπει να είναι καλά οργανωμένη για να έχουμε αυξημένη ασφάλεια και να προφυλαχθεί η γυναίκα από πιθανές επιπλοκές, διατηρώντας στο ακέραιο την αναπαραγωγική της δυνατότητα.

Όμως η πανδημία από κορωνοϊό έχει «αναστατώσει» το σύστημα υγείας και μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. Στην προσπάθεια να μειωθεί η κίνηση στα νοσοκομεία εκτελούνται μόνο οι επεμβάσεις που θεωρούνται ως επείγουσες (τοκετός, καρκίνος, αιμορραγία). Έτσι, για κάποιους, η διακοπή εγκυμοσύνης δεν αποτελεί επείγουσα κατάσταση και θεωρούν ότι θα πρέπει να μη γίνονται. Πρέπει όμως να επισημανθεί ότι η εγκυμοσύνη προχωρά χωρίς να υπολογίζει την εμφάνιση πανδημίας και τα χρονικά περιθώρια είναι καθορισμένα από το Νόμο, ο οποίος προβλέπει ρητά ότι η διακοπή εγκυμοσύνης επιτρέπεται μέχρι την 12η εβδομάδα κύησης.

Όλοι αναγνωρίζουν ότι η γυναίκα που έχει το νόμιμο δικαίωμα να αποφασίζει για το σώμα της και τη ζωή της, δεν μπορεί να αποδεχτεί την επιβολή μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, εξαιτίας της πανδημίας και να αποκτήσει ένα παιδί παρά τη θέληση της. Αυτό άλλωστε θα δημιουργούσε τεράστια κοινωνικά και ψυχολογικά προβλήματα σε πάρα πολλές γυναίκες αλλά και παιδιά.

Η έκτρωση είναι μια πολύ σημαντική υπηρεσία υγείας και πρέπει να προσφέρεται αδιάκοπα και απεριόριστα σε όλες τις γυναίκες που αποφασίζουν να διακόψουν μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, αφού πρώτα έχουν σκεφτεί κάθε πιθανή λύση, με ηρεμία, χωρίς πανικό και όταν παρά τις προσπάθειες, η έκτρωση αποτελεί μονόδρομο.

Για πολλά ζευγάρια που μένουν μαζί φαίνεται ότι ο περιορισμός στις μετακινήσεις, η περιορισμένη πρόσβαση σε φαρμακεία και ιατρεία αλλά και η πιθανή αύξηση της σεξουαλικής ζωής καθώς μένουν μαζί για πολύ περισσότερες ώρες από ότι παλιότερα, φαίνεται να προδιαθέτει σε αύξηση των ανεπιθύμητων κυήσεων. Επίσης, η πιθανή αύξηση της ανεργίας και ο περιορισμός στα έσοδα του ζευγαριού, εξαναγκάζουν πολλά ζευγάρια να επιλέξουν τη διακοπή ακόμα και μιας επιθυμητής εγκυμοσύνης κάτω από το φόβο της οικονομικής δυσκολίας. Αντίθετα, για τα ζευγάρια που δεν μένουν μαζί, ο περιορισμός στις μετακινήσεις και η παραμονή στο σπίτι φαίνεται ότι εμπόδισε τη συνεύρεση των ζευγαριών, με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των ανεπιθύμητων κυήσεων. Σε κάθε περίπτωση, για όλες τις ανεπιθύμητες κυήσεις που εμφανιστήκαν σε αυτή την περίοδο της πανδημίας, τα μαιευτήρια έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή διακοπή κυήσεων, όπως οι ειδικοί και ο Νόμος ορίζει.

Η ζωή συνεχίζεται παρά την πανδημία COVID19. Η σεξουαλικότητα των ζευγαριών υπάρχει. Τα μέτρα αντισύλληψης πρέπει να εφαρμόζονται. Όταν όμως υπάρξει ανεπιθύμητη κύηση και η γυναίκα αποφασίσει μετά από ώριμη και ήρεμη σκέψη τη διακοπή της, η επιλογή της έκτρωσης πρέπει να προσφέρεται αδιάκοπα σε αυτές τις γυναίκες, τηρώντας πάντα με αυστηρότητα και ευλάβεια τα μέτρα προφύλαξης, ασφάλειας και προστασίας της υγείας.


 

Yπολογίστε τον κύκλο σας και τις γόνιμες μέρες...εδώ!

ipologismos

 

Ρωτήστε το γυναικολόγο – Προγραμματίστε το ραντεβού σας

* Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά ”
 
210 69 19 219
info@healthylady.gr

ΙΑΤΡΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ:
Λεωφ. Κηφισίας 250-254, Τ.Κ 15231 Χαλάνδρι (Αθήνα)
τηλ. : 210 - 69 19 219
email: info@healthylady.gr

ΙΑΤΡΕΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ - ΝΟΤΙΩΝ ΠΡΟΑΣΤΕΙΩΝ
Κύπρου 61 (πλατεία Εσπερίδων) 16674
τηλ. : 210 96 80 885

ΙΑΤΡΕΙΟ ΤΡΙΠΟΛΗΣ - ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Ισαάκ & Σολωμού 18 (πλατεία Πετρινού) 22100
τηλ. : 2710 222225