box01

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ΣΑΣ
Σύντομο βιογραφικό του μαιευτήρα γυναικολόγου Δρ Παναγιώτη Χριστόπουλου | Επ. Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Αθηνών

box02

ΔΕΙΤΕ ΣΤΑ VIDEO
Ενημερωτικά βίντεο σχετικά με την έκτρωση και άλλα θέματα υγείας της γυναίκας

box03

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ
Ενημερωθείτε για νέα σχετικά με την έκτρωση και άλλα γυναικολογικά προβλήματα

box04

ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ
Στείλτε τις απορίες και τις ερωτήσεις σας απευθείας στο γυναικολόγο Δρ. Παν. Χριστόπουλο

Share to Facebook Share to Twitter Share to Google Plus

Το αντισυλληπτικό χάπι είναι μια θεωρητικά αξιόπιστη μέθοδος αντισύλληψης. Ο τρόπος δράσης προφυλάσσει από ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες αρκετά αποτελεσματικά. Όμως πολλές φορές δημιουργούνται προβλήματα στη λήψη τους που μειώνουν την αποτελεσματικότητα του. Το αντισυλληπτικό χάπι απαιτεί την τακτική καθημερινή λήψη του και δεν πρέπει να παραλείπεται.

 

Ξέχασα το αντισυλληπτικό χάπι μου

Το πιο συνηθισμένο πρόβλημα είναι ότι πολλές γυναίκες ξεχνούν να πάρουν το χάπι τους. Αυτό συμβαίνει συχνά και δημιουργεί αρκετά προβλήματα. Όταν η γυναίκα ξεχάσει να πάρει χάπι, τότε η αντισυλληπτική προστασία μειώνεται και μπορεί να υπάρξει ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Αποτέλεσμα είναι ο φόβος μιας ανεπιθύμητης κύησης που μπορεί να φτάσει ως και σε πανικό.

Το κουτί των αντισυλληπτικών συνήθως περιέχει 21 έως 24 χάπια, ανάλογα το σκεύασμα. Η γυναίκα πρέπει να παίρνει καθημερινά ένα χάπι (ίσως και με συγκεκριμένη σειρά), ενώ μετά ακολουθούν κάποιες ημέρες χωρίς χάπι, ώστε να έρθει η περίοδος. Κάποιες εταιρείες μάλιστα τοποθετούν μέσα στο κουτί και κάποια ανενεργά χάπια, που δεν περιέχουν ορμόνες, ώστε η γυναίκα να μη χρειάζεται να σταματά για κάποιες ημέρες του μήνα και να μη μπερδεύεται εύκολα.

 

Ξέχασα ένα χάπι, τι να κάνω;

Σε περίπτωση που η γυναίκα ξεχάσει να πάρει ένα χάπι πρέπει να ζητήσει σαφείς οδηγίες από το γυναικολόγο της και να μην πράξει αυτόβουλα ή με βάση «ό,τι άκουσε» από μια φίλη της, διότι σε περίπτωση που δεν γίνει αυτό που πρέπει, είναι πιθανή η μείωση της αντισυλληπτικής δράσης. Ο κίνδυνος ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης είναι υπαρκτός καθώς η γυναίκα θα θεωρεί ότι «προστατεύεται» κι έτσι συνεχίζει τις σεξουαλικές της επαφές.

Σε περίπτωση που ξεχάσετε να πάρετε ένα αντισυλληπτικό χάπι, πρέπει να πάρετε το χάπι που έχετε ξεχάσει όσο το δυνατόν πιο σύντομα, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι θα πάρετε μαζί το χάπι που ξεχάσατε χθες με το χάπι που είναι να πάρετε σήμερα. Συνεχίστε να παίρνετε κανονικά τα υπόλοιπα χάπια του κουτιού. Σε αυτήν την περίπτωση, η αντισυλληπτική προστασία δεν φαίνεται να μειώνεται σημαντικά και δεν υπάρχει σημαντικός κίνδυνος ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Αν όμως έχετε ξεχάσει και άλλο χάπι από το ίδιο κουτί, πριν από κάποιες ημέρες, και αυτό συμβαίνει για δεύτερη φορά μέσα στο ίδιο κουτί, τότε καλό είναι να χρησιμοποιήσετε και κάποια άλλη αντισυλληπτική μέθοδο για αυτό το μήνα.

 

Τι να κάνω αν έχω ξεχάσει 2 χάπια;

Αν έχετε ξεχάσει 2 συνεχόμενα χάπια τότε, μαζί με το χάπι που έχετε προγραμματισμένο για σήμερα, πάρτε και το χάπι της προηγούμενης ημέρας. Δηλαδή αν σήμερα είναι Τέταρτη και δείτε ότι έχετε ξεχάσει το χάπι της Δευτέρας και της Τρίτης, πάρτε το σημερινό χάπι της Τετάρτης μαζί με το χάπι της Τρίτης και συνεχίστε τον υπόλοιπο μήνα κανονικά τα χάπια σας. Όμως αποφύγετε να έχετε σεξουαλική επαφή μέχρι να περάσουν οι επόμενες 7 ημέρες που θα παίρνετε κανονικά το χάπι σας. Αν είχατε ερωτική επαφή τις τελευταίες 5 ημέρες, σκεφτείτε την πιθανότητα να πάρετε το «χάπι της επόμενης ημέρας». Η συμβουλή του γυναικολόγου, σε αυτήν την περίπτωση είναι απαραίτητη.

 

Αν έχω ξεχάσει περισσότερα χάπια;

Αν έχετε ξεχάσει 3 ή περισσότερα χάπια, δεν υπάρχει καμία αντισυλληπτική προστασία. Αν είχατε ερωτική επαφή τις τελευταίες 5 ημέρες τότε σκεφτείτε την περίπτωση του «χαπιού της επόμενης ημέρας», ιδίως αν τα χάπια που ξεχάσατε είναι από τα πρώτα χάπια του κουτιού. Αν τα χάπια που ξεχάσατε είναι από τα τελευταία του κουτιού, τότε συνεχίστε κανονικά τα χάπια σας αλλά μη κάνετε τις ημέρες διακοπής όταν τελειώσει το κουτί. Συνεχίστε με το επόμενο κουτί αμέσως μετά από αυτό που παίρνετε τώρα.

 

Δεν είμαι σίγουρη ότι έχω καταλάβει καλά τι πρέπει να κάνω…

Εάν δεν είστε σίγουρη για το τι ακριβώς πρέπει να κάνετε, συνεχίστε τα χάπια σας κανονικά μαζί με το χάπι που έχετε ξεχάσει από την προηγούμενη ημέρα, χρησιμοποιείστε κάποια άλλη αντισυλληπτική μέθοδο συμπληρωματικά (πχ προφυλακτικό) ή αποφύγετε να έχετε ερωτική επαφή και επικοινωνήστε άμεσα με τον γυναικολόγο.

 

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό. Δεν μπορώ να το θυμάμαι…

Στην περίπτωση που ξεχνάτε συχνά να πάρετε το χάπι σας, τότε σκεφτείτε μήπως πρέπει να αλλάξετε μέθοδο αντισύλληψης, όπως για παράδειγμα το σπιράλ, που δεν απαιτεί να θυμάστε και να ασχολείστε με την αντισύλληψη σας. Αν αποφασίσετε να παραμείνετε στο αντισυλληπτικό χάπι γιατί σας βοηθά και σε άλλα θέματα, όπως για παράδειγμα για τους πόνους της περιόδου ή τη ρύθμιση του κύκλου σας, τότε βρείτε κάποια εφαρμογή στο κινητό σας που να σας το υπενθυμίζει ή βάλτε κάποιο ξυπνητήρι στο κινητό σας, Τέλος, μπορείτε να συνδυάσετε το χάπι με κάτι που κάνετε καθημερινά, όπως το βούρτσισμα των δοντιών ή το πρωινό γεύμα σας.

 

Σε κάθε περίπτωση, ο γυναικολόγος σας μπορεί να σας βοηθήσει. Επικοινωνήστε μαζί του!


 

Yπολογίστε τον κύκλο σας και τις γόνιμες μέρες...εδώ!

ipologismos

 

Ρωτήστε το γυναικολόγο – Προγραμματίστε το ραντεβού σας

* Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά ”
 
210 69 19 219
info@healthylady.gr

ΙΑΤΡΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ:
Λεωφ. Κηφισίας 250-254, Τ.Κ 15231 Χαλάνδρι (Αθήνα)
τηλ. : 210 - 69 19 219
email: info@healthylady.gr

ΙΑΤΡΕΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ - ΝΟΤΙΩΝ ΠΡΟΑΣΤΕΙΩΝ
Κύπρου 61 (πλατεία Εσπερίδων) 16674
τηλ. : 210 96 80 885

ΙΑΤΡΕΙΟ ΤΡΙΠΟΛΗΣ - ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Ισαάκ & Σολωμού 18 (πλατεία Πετρινού) 22100
τηλ. : 2710 222225