Η έκτρωση στην περίπτωση ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης αποτελεί αυστηρά προσωπική επιλογή της γυναίκας. Οι γνώμες, η συμπαράσταση και συμβουλές του συντρόφου, των συγγενικών προσώπων καθώς και φίλων, είναι σημαντικές και μπορούν να την επηρεάσουν, αλλά η απόφαση είναι αυστηρά προσωπική της υπόθεση.
Αν τελικά η γυναίκα αποφασίσει να προχωρήσει σε έκτρωση θα πρέπει αρχικά να επισκεφθεί τον γυναικολόγο της για να διαπιστωθεί σε ποια εβδομάδα κύησής βρίσκεται. Επίσης πρέπει να δει αν το κύημα βρίσκεται μέσα στη μήτρα και έτσι να αποκλείσει την περίπτωση εξωμήτριας κύησης.
Ο γυναικολόγος θα δώσει συμβουλές καθώς και πληροφορίες σχετικά με τα παρακάτω:
-
Όλα τα βήματα για την διαδικασία της έκτρωσης
-
Την διάρκεια της επέμβασης
-
Τους τρόπους για την αντιμετώπιση του πόνου
-
Τυχόν επιπλοκές που μπορούν να παρουσιαστούν σε σχέση και με την εβδομάδα κύησης
-
Όλη την μετεγχειρητική βοήθεια και ιατρική παρακολούθηση
-
Τυχόν παρενέργειες από την επέμβαση όπως ναυτία, κράμπες, αιμορραγία κ.α.
-
Ότι σχετίζεται με την αντισύλληψη για αποφυγή μελλοντικής ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης
Πρακτικές συμβουλές για την γυναίκα
Αρχικά πρέπει να είναι γνωστό ότι στην Ελλάδα η έκτρωση είναι νόμιμη επέμβαση μέχρι την 12η εβδομάδα κύησης όταν γίνεται απλά λόγω επιλογής και επιθυμίας της εγκύου. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να γίνει και σε μεγαλύτερη ηλικία κύησης.
Το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει από τη γυναίκα είναι να βεβαιωθεί ότι η επέμβαση θα γίνει από έμπειρο και εξειδικευμένο μαιευτήρα χειρουργό γυναικολόγο.
Η γυναίκα θα πρέπει να συζητά αναλυτικά με τον γυναικολόγο για την διαδικασία της έκτρωσης, ανάλογα με την εβδομάδα κύησης και τις ιδιαιτερότητες κάθε γυναίκας. Έτσι θα μπορέσουν και οι δυο να έχουν σωστή πληροφόρηση και συνεργασία.
Η επέμβαση πραγματοποιείται σε οργανωμένη κλινική και σε γενικές γραμμές συνίσταται πρακτικά σε αφαίρεση του κυήματος μέσα από τη μήτρα., τερματίζοντας έτσι την εγκυμοσύνη. Πριν την επέμβαση ο γυναικολόγος καλό είναι να χορηγήσει κάποια φάρμακα για την διαστολή του τραχήλου. Έτσι, η διαδικασία γίνεται ευκολότερη και λιγότερο επώδυνη. Μετά την επέμβαση η γυναίκα μπορεί γρήγορα να επιστρέψει στις καθημερινές δραστηριότητες της. Ο πόνος αντιμετωπίζεται με κοινά παυσίπονα και είναι συνήθως πολύ ήπιος και διαρκεί λίγο.
Αν η διαδικασία εφαρμοστεί σωστά, σύμφωνα με τις υποδείξεις του γυναικολόγου, δεν υπάρχουν προβλήματα στην γονιμότητα της γυναίκας για το μέλλον. Μετά την διαδικασία έκτρωσης, ο γυναικολόγος είναι υπεύθυνος για την παρακολούθηση της γυναίκας. Επίσης είναι σημαντικό να συζητηθούν τρόποι αντισύλληψης, ώστε να αποφευχθεί μια μελλοντική ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.