box01

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ΣΑΣ
Σύντομο βιογραφικό του μαιευτήρα γυναικολόγου Δρ Παναγιώτη Χριστόπουλου | Επ. Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Αθηνών

box02

ΔΕΙΤΕ ΣΤΑ VIDEO
Ενημερωτικά βίντεο σχετικά με την έκτρωση και άλλα θέματα υγείας της γυναίκας

box03

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ
Ενημερωθείτε για νέα σχετικά με την έκτρωση και άλλα γυναικολογικά προβλήματα

box04

ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ
Στείλτε τις απορίες και τις ερωτήσεις σας απευθείας στο γυναικολόγο Δρ. Παν. Χριστόπουλο

Share to Facebook Share to Twitter Share to Google Plus

 

Δείτε παρακάτω την συνέντευξη για την έκτρωση και την ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη που έδωσε παλαιότερα ο γυναικολόγος Παναγιώτης Χριστόπουλος στην εκπομπή "Πρωταγωνιστές" στον Σταύρο Θεοδωράκη.

 

 

 

κείμενο συνέντευξης

 

Δημοσιογράφος Σταύρος Θεοδωράκης: Πόσα χρόνια ασχολείστε με την εφηβική γυναικολογία?

Γυναικολόγος Παναγιώτης Χριστόπουλος: Περίπου 10 χρόνια

 

Δημ.: Ο αριθμός των εκτρώσεων βαίνει μειούμενος ή αυξανόμενος?

Γυναικολόγος: Εδώ είναι ένα οξύμωρο, δυστυχώς παρά το γεγονός ότι φαίνεται ότι στις ενήλικες τα ποσοστά των εκτρώσεων μειώνονται, στην ηλικιακή ομάδα των εφήβων δείχνει ότι αυξάνονται. Αληθινά νούμερα στην Ελλάδα δεν υπάρχουν. Είναι όλα κατ εκτίμηση.

Οι εκτρώσεις στην Ελλάδα υπολογίζονται στις 100.000 ετησίως. Αυτό μας κατατάσσει στην πρώτη θέση της Ευρώπης.”

 

Δημ: Ισχύει δηλαδή αυτό, δεν είναι μύθος, ότι στα ιδιωτικά μαιευτήρεια δεν έχουμε εκτρώσεις, εννοώ στα χαρτιά.

Γυναικολόγος: Στα χαρτιά πράγματι διασφαλίζεται το ιατρικό απόρρητο , δεν μαθαίνει κανείς την ταυτότητα, ούτε και το λόγο και γι' αυτό καταγράφονται συνήθως ως εξέταση υπό αναισθησία ή ως θεραπευτική εκκένωση ή παλίνδρομη κύηση ή ότι άλλο είναι παρεμφερές.

 

Δημ.: Έγκυος ετών 13?

Γυναικολόγος: Μην σας ξαφνιάζει. Υπάρχουν και σε μικρότερες ηλικίες. έχουμε περιστατικά 12 ετών. Απλά η κοινωνία δεν θέλει να τα φέρει στην επιφάνεια και κρύβει το πρόβλημα κάτω από το χαλί.

 

Δημ.: Και βέβαια...έκτρωση!

Γυναικολόγος: Στις περιπτώσεις αυτές φαίνεται ότι η έκτρωση φαίνεται ότι είναι η μόνη λύση για να διορθωθεί αυτό το λάθος.

 

Δημ.: Τι λάθος έκανε αυτή η μικρή? Είναι σαφές το λάθος. Έκανε σεξ χωρίς προφύλαξη. Αλλά εννοώ ήταν ατύχημα?

Γυναικολόγος: Εξακολουθεί και σε σοκάρει λίγο η ηλικία. Στο πανεπιστήμιο έχω κάνει μια μελέτη που δείχνει ότι ο μέσος όρος έναρξης της σεξουαλικής δραστηριότητας των εφήβων είναι περίπου στα 15,5. Το λάθος δεν το έκανε τόσο η μικρή, όσο το έχουμε κάνει όλοι οι υπόλοιποι. Στερείται πληροφόρησης. Εγώ κάνω ομιλίες στα σχολεία, το μεγαλύτερο μου πρόβλημα είναι οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων. Έχει βρεθεί γονέας ο οποίος μου έχει πει, να το πω απλά, ποιος είσαι εσύ που θα έρθεις να δείχνεις προφυλακτικά στην κόρη μου.

 

Δημ.: Ο γυναικολόγος της γειτονιάς σου!

Γυναικολόγος: Εγώ απάντησα, καλύτερα να το δείξω εγώ τώρα παρά να μην του το δείξει κανείς καθόλου την κρίσιμη στιγμή.

 

Δημ.: Νομίζουν ότι αν εσύ δεν πας σχολείο και δεν δείξεις το προφυλακτικό η κοπέλα ούτε θα σκεφτεί το σεξ...

Γυναικολόγος: Σε μια εποχή στην οποία έχει μελετηθεί και έχει αποδειχθεί ότι ένας έφηβος ο οποίος περνά καθημερινά 4 ώρες στην τηλεόραση, στο σύνολο μιας χρονιάς δέχεται μερικές δεκάδες χιλιάδες σεξουαλικά ερεθίσματα.

 

Μαθήτρια: “Πολλές συμμαθήτριες παίρνουν το χάπι της επόμενης μέρας σαν καραμέλα, 4 φορές το μήνα.”

 

Δημ.: Με το χάπι της επόμενης μέρας έχω μάθει ότι γίνεται χαμός στα σχολεία.

Γυναικολόγος: Με αυτό γίνεται χαμός σε όλη την ιατρική κοινότητα, αν χρειάζεται ιατρική συνταγή ή όχι και αν μπορούν να το πάρουν μόνες τους.

 

Δημοσιογράφος: Η άποψή σου;

Γυναικολόγος: Η άποψή μου είναι ότι μπορούν να το έχουν από μόνες τους αλλά πρέπει να τους έχει συμβουλέψει ο γιατρός πότε να το χρησιμοποιούν.

 

Δημ.: Έχει επίδραση το χάπι της επόμενης μέρας?

Γυναικολόγος: Είναι πυροσβεστική μέθοδος. Απλά όταν έχει γίνει το ατύχημα τότε προσπαθείς να αποφύγεις την εγκυμοσύνη.

 

Δημ.: Ναι αλλά πόσο συχνά δικαιολογείται να το κάνεις? Ξέρω ότι υπάρχουν παιδιά που το χρησιμοποιούν σαν αντισύλληψη , δηλαδή μια φορά το μήνα που κάνουν σεξ μετά θα πάρουν ένα χάπι.

Γυναικολόγος: Έχω κοπέλα που έχει πάρει το χάπι της επόμενης μέρας 3 φορές μέσα στον ίδιο μήνα. Δεν μπορεί το χάπι της επόμενης μέρας να είναι μόνιμη αντισυλληπτική μέθοδος γιατί θα της καταστρέψει τον κύκλο και όχι μόνο αυτή, ούτε εγώ δεν θα μπορώ να ξέρω πλέον ποιες είναι οι γόνιμες μέρες. Από τις συχνότερες ερωτήσεις που μου κάνουν είναι ποια πιστεύετε ότι είναι κατάλληλη ηλικία να ξεκινήσει σεξουαλική δραστηριότητα μια έφηβη. Η απάντηση που δίνω είναι όταν είναι ώριμη και έτοιμη να σηκώσει το βάρος των επιλογών της.

 

Δημ.: Αυτό μπορεί να είναι στα 13?

Γυναικολόγος: Αυτό δεν μπορεί να είναι στα 13 ιατρικά γιατί υπάρχει μεγάλη ανωριμότητα στην αναπαραγωγική της ικανότητα.

 

Δημ.: Άρα μου λέτε 15-16?

Γυναικολόγος: Ίσως και λίγο παραπάνω. Όταν έχουμε ολοκλήρωση της ψυχολογικής της ωριμότητας.

 

Δημ.: Ο έφηβος?

Γυναικολόγος: Ο έφηβος ξεκινά ακόμα γρηγορότερα, γιατί έχει και την παρότρυνση του οικογενειακού περιβάλλοντος. Το αγόρι μου έγινε άντρας κτλ.

 

Δημ.: Τι άλλο έδειξε η έρευνα?

Γυναικολόγος: Έδειξε ότι οι έφηβοι στην συντριπτική τους πλειοψηφία είτε δεν χρησιμοποιούν καμία αντισυλληπτική προστασία ή ακόμα και όταν χρησιμοποιούν κάποια, την χρησιμοποιούν με λάθος τρόπο.

 

Δημ.: Η πλειοψηφία δεν χρησιμοποιεί προφύλαξη?

Γυναικολόγος: Συνήθως ναι, ακόμα και στην πρώτη τους επαφή. Υπολογίζεται ότι περίπου, κατ εκτίμηση, το 7% των εφήβων θα έχει μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη μέχρι την ενηλικίωση.

 

Δημ.: Κορίτσια μόνα τους δεν έρχονται? Ή με τον φίλο τους?Τι τους λες?

Γυναικολόγος: Έρχονται συχνά, τους λέω ότι πρέπει να εμπιστευτούν κάποιον, κάποιο μέλος της οικογένειας που στην δύσκολη στιγμή θα τους στηρίξει.

 

Δημ.: Ναι αλλά υπάρχουν οικογένειες, γονείς μάλλον, που είναι συντηρητικά ντουβάρια, δεν ακούνε τίποτα δλδ. φοβούνται τα παιδιά.

Γυναικολόγος: Σαφώς υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις, εκεί είναι ο ρόλος ο δικός μας μαζί με κάποιες κοινωνικές υπηρεσίες προσπαθούμε να δώσουμε λύση.

 

Δημ.: Τι σημαίνει ότι δεν χρησιμοποιούν σωστά την προφύλαξη? Πλέον τα προφυλακτικά είναι παντού, στην τηλεόραση στα περίπτερα στα περιοδικά μέσα, πως μπορεί να κάνει κάποιος λάθος με το προφυλακτικό?

Γυναικολόγος: Και όμως γίνονται λάθη γιατί για παράδειγμα ο έφηβος έχει το προφυλακτικό στο πορτοφόλι του 6 μήνες μέχρι να το χρησιμοποιήσει, είναι φθαρμένο ή στον ήλιο άρα θα σπάσει. Ή ξεκινούν μια επαφή χωρίς προφύλαξη για να έχουν την ευχαρίστηση και να βάλουν το προφυλακτικό στο τέλος. Όμως εκεί η παράταση λίγο της ευχαρίστησης καμιά φορά οδηγεί σε ατυχήματα ή τα προεξπερματικά υγρά ή η πρόωρη εκσπερμάτωση που υπάρχει στους εφήβους.

 

Δημ.: Όλοι αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι η μόνη χώρο στον Δυτικό κόσμο χωρίς σταθερή και οργανωμένη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση. Οι περισσότεροι όμως θα σου πουν ότι δεν είναι της ώρας να ανοίξει και αυτή η συζήτηση. Στο χαλί στην κοινωνία μας είναι πολύ μεγάλο και μπορεί να συνεχίσει να κρύβει όλα αυτά που μας κάνουν να νιώθουμε άβολα.

 


 

Yπολογίστε τον κύκλο σας και τις γόνιμες μέρες...εδώ!

ipologismos

 

Ρωτήστε το γυναικολόγο – Προγραμματίστε το ραντεβού σας

* Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά ”
 
210 69 19 219
info@healthylady.gr

ΙΑΤΡΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ:
Λεωφ. Κηφισίας 250-254, Τ.Κ 15231 Χαλάνδρι (Αθήνα)
τηλ. : 210 - 69 19 219
email: info@healthylady.gr

ΙΑΤΡΕΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ - ΝΟΤΙΩΝ ΠΡΟΑΣΤΕΙΩΝ
Κύπρου 61 (πλατεία Εσπερίδων) 16674
τηλ. : 210 96 80 885

ΙΑΤΡΕΙΟ ΤΡΙΠΟΛΗΣ - ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Ισαάκ & Σολωμού 18 (πλατεία Πετρινού) 22100
τηλ. : 2710 222225