Τι είναι το χάπι της επόμενης μέρας; Πότε μπορεί να το πάρει μια γυναίκα; Πόσες φορές στη ζωή της μπορεί να το πάρει μια γυναίκα; Ο μαιευτήρας γυναικολόγος Δρ.Χριστόπουλος Παναγιώτης απαντά στα ερωτήματα για το χάπι της επόμενης μέρας στην εκπομπή του Μιχάλη Κεφαλογιάννη "Όλα για την υγεία μου".
κείμενο συνέντευξης
Δημοσιογράφος: Πάμε να δούμε στο σημείο αυτό, έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, όλες τις χρήσεις αυτού του χαπιού, του χαπιού της επόμενης μέρας, πόσο αποτελεσματικό είναι.
Γυναικολόγος Παν. Χριστόπουλος: Το χάπι της επόμενης μέρας αποτελεί μια αντισυλληπτική πυροσβεστική μέθοδο. Όταν δηλαδή σπάσει το προφυλακτικό ή ξεχάσει η γυναίκα να πάρει το αντισυλληπτικό της χάπι, τότε έχουμε ως εναλλακτική το χάπι της επόμενης μέρας για να αποφύγουμε μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.
Δημ/φος: Ποιος είναι ακριβώς ο τρόπος δράσης του?
Γυναικολόγος: Μεταθέτει, μετατοπίζει τις γόνιμες μέρες, λίγες μέρες αργότερα, περίπου 5 μέρες αργότερα. Υπάρχει και ένας δευτερεύον μηχανισμός ο οποίος έχει να κάνει με την μετατροπή του περιβάλλοντος μέσα στη μήτρα ούτως ώστε να παρεμποδίζει ή να δυσκολεύει την εμφύτευση. Αν ληφθεί μέσα στο 1ο 24ωρο μπορεί η αποτελεσματικότητα του να φτάσει στο 97-98%, στο 2ο 24ωρο στο 85% και στο 3ο 24ωρο λιγότερο.
Δημ/φος: Υπάρχουν περιορισμοί ηλικίας ή υγείας?
Γυναικολόγος: Δεν υπάρχουν ουσιαστικοί περιορισμοί για το χάπι της επόμενης μέρας. Όμως πρέπει να τονίσουμε ότι η χρήση πρέπει να γίνεται μόνο από γυναίκες που πραγματικά το έχουν ανάγκη. Άρα η γυναίκα καλό είναι να επικοινωνήσει με το γυναικολόγο της, να δουν ότι πράγματι βρισκόταν σε γόνιμες μέρες και τότε ναι είμαστε υπέρ της λήψης του χαπιού.
Δημ/φος: Πόσες φορές στη ζωή της μπορεί να το πάρει μια γυναίκα?
Γυναικολόγος: Αυτός είναι ένας μεγάλος μύθος που επικρατεί γύρω από το χάπι της επόμενης μέρας, που λέει ότι “μόνο μέχρι 3 φορές στη ζωή μου μπορώ να το χρησιμοποιήσω”. Αυτό πραγματικά δεν ισχύει. Μπορεί να το χρησιμοποιήσει όσες φορές το έχει απόλυτη ανάγκη. Όμως δεν μπορεί να το χρησιμοποιεί ως εναλλακτική αντισυλληπτική μέθοδο σε σταθερή βάση.
Δημ/φος: Τι παρενέργειες έχει?
Γυναικολόγος: Ουσιαστικές παρενέργειες δεν υπάρχουν για το χάπι της επόμενης μέρας. Αυτό το οποίο όμως μπορεί να εμφανιστεί περίπου σε ένα ποσοστό γύρω στο 20% είναι πόνος στο στομάχι, τάση για έμετο, ναυτία ή ακόμα και κεφαλαλγίες.
Δημ/φος: Αν παρά τη λήψη του χαπιού δεν αποτραπεί τελικά η εγκυμοσύνη, μπορεί να υπάρξουν βλάβες στο έμβρυο?
Γυναικολόγος: Σε περίπτωση που το χάπι αποτύχει να αποτρέψει μια εγκυμοσύνη και εμφυτευτεί και ξεκινήσει η εγκυμοσύνη, τότε είναι απόλυτα αποδεδειγμένο ότι δεν μπορεί να προκαλέσει καμία βλάβη στο έμβρυο.