Πρόσφατη μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από την GFK Healthcare σε Παγκόσμιο επίπεδο και σε δείγμα 3.000 εφήβων, δείχνει ανησυχητικά στοιχεία για την αντισύλληψη και την σεξουαλική ζωή των εφήβων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, που ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, από τις 210 εκατομμύρια εγκυμοσύνες, περίπου 4 στις 10 δεν ήταν προγραμματισμένες από το ζευγάρι. Από τις γεννήσεις περίπου 1 στις 10 είναι από έφηβες κοπέλες ηλικίας 15-19 χρονών. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν ετησίως 15 εκατ. εφηβικές εγκυμοσύνες.
Παρά το γεγονός ότι η ενημέρωση των εφήβων σε θέματα σεξουαλικής υγείας και αντισύλληψης εμφανίζεται βελτιωμένη, το ποσοστό των ανεπιθύμητων κυήσεων παραμένει ιδιαίτερα υψηλό.
Η μελέτη έδειξε ότι σε Παγκόσμιο επίπεδο υπάρχει σημαντικό πρόβλημα στη σωστή ενημέρωση για αυτά τα θέματα από το οικογενειακό περιβάλλον. Αρκετοί έφηβοι ενημερώνονται για πρώτη φορά για θέματα αντισύλληψης από το σχολείο, ενώ αρκετοί καταφεύγουν στο ίντερνετ για να μάθουν τους τρόπους αντισύλληψης.
Φαίνεται ότι η ενημέρωση από τους γονείς είναι προβληματική, καθώς συνήθως αισθάνονται άβολα κι αποφεύγουν να ανοίξουν συζήτηση και να απαντήσουν σε ερωτήσεις των παιδιών τους σε αυτό το θέμα. Αποτέλεσμα είναι να μην υπάρχει έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση για τα σημαντικά θέματα της σεξουαλικής υγείας και αντισύλληψης.
Στατιστικά στοιχεία για την Ελλάδα
Τα στοιχεία για την πατρίδα μας είναι αποκαρδιωτικά, δείχνοντας ότι το επίπεδο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τα τόσο σημαντικά αυτά θέματα είναι πολύ χαμηλό. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η χρήση αντισυλληπτικών χαπιών κυμαίνεται σε πάρα πολύ χαμηλά επίπεδα, της τάξης του 5% στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Η κρίση φαίνεται να οξύνει το πρόβλημα καθώς παρουσιάζονται πτωτικές τάσεις. Τα ποσοστά αυτά κατατάσσουν τη χώρα μας στις τελευταίες θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο ρόλος του σχολείου
Τα παιδιά κατανοούν το σώμα τους από πολύ μικρή ηλικία και έχουν εξοικείωση με τη σεξουαλικότητα, έχοντας πολλά ερεθίσματα από την τηλεόραση και το διαδίκτυο. Η Ελληνική Πολιτεία έχει κάνει βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση όπως με την εισαγωγή στα σχολικά βιβλία της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης από νεαρή ηλικία. Παρόλα αυτά οι έφηβοι φαίνεται να μην είναι ικανοποιημένοι από το βαθμό ενημέρωσης από το σχολείο και από το οικογενειακό περιβάλλον.
Το διαδίκτυο υπό αυστηρές προϋποθέσεις, θα μπορούσε να συμβάλει θετικά στη διαπαιδαγώγηση των εφήβων σχετικά με τη σεξουαλική υγεία και την αντισύλληψη. Οι νέες τεχνολογίες μπορούν να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον στο οποίο θα μπορούν να γίνονται συζητήσεις, να τίθενται ερωτήσεις και να δίνονται απαντήσεις από εξειδικευμένα άτομα. Η σχετική “ανωνυμία” που παρέχει το ίντερνετ βοηθά στην κατεύθυνση της ελεύθερης συνομιλίας και ανταλλαγής απόψεων, πάντα όμως με την επίβλεψη και συμμετοχή ειδικών και ιδίως γυναικολόγων.
Ο ρόλος της οικογένειας
Ο ρόλος της οικογένειας είναι ιδιαίτερα σημαντικός και πρέπει να λειτουργεί συμπληρωματικά με το σχολείο . Παρά το γεγονός ότι το θέμα θεωρείται “ταμπού” σε όλες τις κοινωνίες και ακόμα περισσότερο στην αρκετά συντηρητική Ελληνική οικογένεια, οι γονείς πρέπει να προσεγγίσουν τους εφήβους και να τους ενημερώσουν για αυτό το θέμα για να προστατεύσουν την υγεία τους και να προλάβουν μια πιθανή ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.
Διαβάστε ακόμα:
Έκτρωση: πως να αντιμετωπίσετε μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη
Κοινωνικές επιπτώσεις μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης στην εφηβεία
ΕΙΜΑΙ ΕΓΚΥΟΣ; ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕ ΕΥΚΟΛΑ ΤΟΝ ΚΥΚΛΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΓΟΝΙΜΕΣ ΜΕΡΕΣ ΣΑΣ